Linkovi

Severoistok SAD priprema se za novu mećavu


ARHIVA - Snežno nevreme u Nju Džersiju (Foto: AP/Seth Wenig)
ARHIVA - Snežno nevreme u Nju Džersiju (Foto: AP/Seth Wenig)

Snažna oluja zahvatiće ovog vikenda severoistočni deo Sjedinjenih Država, a meteorolozi najavljuju i do 60 centimetara snega, što će otežati saobraćaj i dovesti do poplava u priobalnom području.

Nacionalna meteorološka služba u petak je izdala upozorenje na mećavu za šire gradsko područje Bostona, u kojem živi gotovo 4,9 milona stanovnika.

Za subotu se najavljuje oko 60 centimetara snega i naleti vetra od 112 kilometara na sat. Najviše snega pašće u jugoistočnom delu Masačusetsa, uključujući popularne turističke destinacije Kejp Kod i Martas Vinjard.

"Proglašavamo vanredno stanje zbog snega od večeras. Stanovnici se ohrabruju da ne izlaze iz kuće", saopštila je gradonačelnica Bostona Mišel Vu.

Upozorenja na zimsku oluju na snazi su od Severne i Južne Karoline do Mejna, gde se očekuje da će pasti najmanje 30 centimetara snega, a naleti vetra bi mogli da dostignu do 80 kilometara na sat.

"Putovanje će biti gotovo nemoguće. Ovo je prva veoma velika oluja ove godine. Imamo ih svakih par godina. Nije neubičajeno", naveo je meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe Patrik O'Hara.

Oluja se približava tačno 44 godina nakon što je ogromna mećava zahvatila područje Nove Engleske. U Bostonu je 1978. godine palo gotovo 70 centimetara snega, zatvoren je glavni autoput, građani su bili zarobljeni u svojim domovima, a desetine ljudi su poginule.

U petak ujutro, već je otkazano više od 2.000 letova za subotu. U Njujorku, najvećoj američkoj metropoli, moglo bi da padne više od 20 centimetara snega. Guvernerka države Njujork Keti Hokal na Tviteru je pozvala građane da ne izlaze na puteve ako to nije neophodno.

Meteorološka služba upozorila je da bi zbog snega vidljivost na putevima mogla da bude znatno smanjena, te da vetar mogao u nekim područjima da dovede do obaranja drveća i nestanka struje.

U nekim područjima već je najavljeno zatvaranje biblioteka, klinika, crkvi i radnji u subotu. Očekuje se i veliki pad temperature u istočnom delu SAD.

XS
SM
MD
LG