Linkovi

Nevreme u SAD: 14 žrtava oluje Klodet, predgrađe Čikaga pogodio tornado


Mesto lančanog sudara u kom je poginulo 10 osoba (Foto: Reuters/Ricky Scott)
Mesto lančanog sudara u kom je poginulo 10 osoba (Foto: Reuters/Ricky Scott)

Tropska oluja Klodet prešla je u ponedeljak sa američke obale na Atlantski okean, nakon što je izazvala obilne padavine i bujične poplave na jugoistoku zemlje. Od posledica nevremena, u Alabami je tokom vikenda preminulo najmanje 14 osoba - među kojima je i devetoro dece u lančanom sudaru

Posledice oluje Klodet

Tropska oluja Klodet zahvatila je jugoistok Sjedinjenih Država, a od Floride do Severne i Južne Karoline prognozirane su obilne kiše i bujične poplave.

Delovi Sjedinjenih Država na meti su i tornada.

Patolog okruga Batler Vejn Gorlok izjavio je da je najverovatniji uzrok nezgode proklizavanje vozila na kolovozu.

Poginulo je osam devojčica mlađih od 17 godina koje su bile u autobusu jednog omladinskog ranča u Alabami.

Na ranču žive "deca školskog uzrasta iz Alabame koja su bila zanemarivana ili zlostavljana u svojim porodicama", dodao je šerif. Osmoro dece koja su poginula u nesreći vraćalo se na ranč posle nedelju dana provedenih na plaži Golf Šors, na obali Meksičkog zaliva. Autobus se zapalio posle sudara.

Nesreća se dogodila oko 2:45 po lokalnom vremenu, na, za lokalce, ozglolašenoj nizbrdici koja vodi ka mostu iznad jednog rukavca. "Ovo je najgora nesreća u istoriji našeg okruga", izjavio je šerif Bond za Rojters.

Stanovnik Norporta u Alabami raščišćava ruševine svoje kuće posle velikih poplava u subotu uveče.
Stanovnik Norporta u Alabami raščišćava ruševine svoje kuće posle velikih poplava u subotu uveče.

Direktorka ranča u okrugu Talapusa, Kendis Gali, je spasena i hospitalizovana u Montegomeriju, ali se ne zna u kom je stanju, saopštio je Smit koji je dodao da je Gali u nesreći izgubila namanje jedno dete.

"Ovo je najveća tragedija koju sam lično doživeo", ispričao je za Asošijeted pres Majkl Smit, direktor Kampova za mlade, koji se vratio sa putovanja u drugom autobusu i nije video sam udes. "Reči ne mogu da opišu ono šta sam video", rekao je Smit na mestu nesreće koje je posetio u subotu. "Volimo ove devojčice kao sopstvenu decu."

Vlasti su identifikovale još dve žrtve lančanog sudara - 29 godišnjeg Kodija Foksa i njegovu devetomjesečnu bebu Arijanu.

Za to vreme, 24-godišnji mladić i trogodišnji dečak su poginuli kada je drvo palo na njihovu kuću nadomak grada Taskalusa. Drvo se srušilo zbog snažne kiše koja je zahvatila severnu Alabamu.

U Fort Pejnu, u toj saveznoj državi, poginula je 23-godišnja žena nakon što je sletela s puta u nabujali potok. Mediji prenose i da su spasilačke ekipe pronašle telo čoveka za kojeg se veruje da je pao u vodu tokom poplava u Birmingemu, u Alabami.

Tornado u Čikagu

Tokom noći, gusto naseljena predgrađa Čikaga pogodio je tornado.

Uništeni domovi u predgrađu Čikaga (Foto: Paul Valade/Daily Herald via AP)
Uništeni domovi u predgrađu Čikaga (Foto: Paul Valade/Daily Herald via AP)

Najmanje pet osoba, među kojima je i jedna žena u kritičnom stanju, hospitalizovano je u mestu Nejpervil.

Pričinjena je šteta na više od 100 domova, a oboreni su dalekovodi i drveće. Putevi su bili blokirani što je otežavalo dolazak ekipa hitne pomoći.

Nevreme je pogodilo i druge delove srednjeg zapada. U tornadu u istočnoj Ajovi oštećeno je nekoliko zgrada i oboreni dalekovodi i drveće. Obilne kiše i snažan vetar zahvatili su i Mičigen i Mizuri.

XS
SM
MD
LG