Linkovi

Zimska oluja zahvatila severoistok SAD, otkazane hiljade letova


Zavejani putevi u Vidžiniji ( Foto: AP/Don Petersen)
Zavejani putevi u Vidžiniji ( Foto: AP/Don Petersen)

Hiljade letova u Sjedinjenim Državama otkazane su u ponedeljak, a više od 100.000 domova i radnji je ostalo bez struje nakon što je snežna oluja zahvatila istočnu obalu, i trenutno se kreće ka Novoj Engleskoj i Kanadi, gde bi moglo da padne više od 30 centimetara snega, saopštili su meteorolozi, a prenosi agencija Rojters.

Više od 2.200 letova je otkazano ili odloženo u ponedeljak, prema vebsajtu "FlightAware", a najmanje 128.000 domaćinstava i poslovnih objekata je bez električne energije od Džordžije do Mejna, pokazuju podaci vebsajta "PowerOutageUs".

U nedelju, u Americi je otkazano više od 3.000 letova. Zbog nevremena, u delovima Vermonta, Nju Hempšira i Mejna u ponedeljak bi moglo da padne 20-30 centimetara snega, dok se oluja kreće ka Kvebeku i Ontariju u Kanadi, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

U Atlanti, Džordžiji, pao je prvi sneg za četiri godine.

Zvaničnici na istoku SAD zatražili su od građana da ne izlaze na zavejane puteve u ponedeljak, na praznik posvećen borcu za građanska prava Martinu Luteru Kingu mlađem.

U Severnoj Karolini, u čijim su delovima zabeležene rekordne snežne padavine, dvoje ljudi je poginulo kada su izgubili kontrolu nad vozilom u gradu Roli, prenose mediji.

Saobraćaj u Torontu, najvećem gradu u Kanadi, i drugim gradovima je u zastoju zbog snega i loše vidljivosti. Na aerodromu u Torontu, najprometnijem u Kanadi, otkazano je više od trećine letova.

"Ova oluja nije gotova. Upozorenja na nevreme izdata su širom Nove Engleske, Njujorka, i zapadnih delova Ohaja i Pensilvanije. Izdata su i upozorenja na snažan vetar širom priobalnog dela Nove Engleske, od Masačusetsa do Mejna, sa naletima do 104 kilometra na sat", saopšteno je iz američke Nacionalne meteorološke službe.

XS
SM
MD
LG