Linkovi

CDC ohrabruje Amerikance da nose maske N95


Medicinski tehničar Skot Mekgison nosi masku N95 dok napušta sobu s pacijentima u odeljenju za intenzivnu negu u medicinskom centru Harborvju, u Sijetlu, 14. januara 2022.
Medicinski tehničar Skot Mekgison nosi masku N95 dok napušta sobu s pacijentima u odeljenju za intenzivnu negu u medicinskom centru Harborvju, u Sijetlu, 14. januara 2022.

Zdravstveni zvaničnici u SAD ohrabrivali su u petak više Amerikanaca da nose maske N95 ili KN95 koje koriste zdravstveni radnici, kako bi usporili širenje koronavirusa.

Smatra se da su takve maske bolje u filtriranju vazduha, ali ranije je vladala nestašica tih maski, a zvaničnici Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ranije su saopštavali da bi trebalo da budu prioritetne za zdravstvene radnike.

U ažuriranim smernicama objavljenim u petak kasno popodne, zvaničnici CDC su otklonili zabrinutost u vezi sa nestašicom snabdevanja i jasnije rekli da pravilno postavljene maske N95 i KN95 nude najveću zaštitu.

Međutim, zvaničnici agencije su primetili da je neke maske teže tolerisati na licu od drugih i pozvali ljude da izaberu maske koje dobro pristaju i koje će stalno nositi.

"Naša glavna poruka je i dalje da je bilo koja maska bolja nego bez maske", rekla je Kristen Nordlund, portparol CDC-a.

CDC je evoluirao svoje smernice po pitanju upotrebe maski tokom pandemije.

U svom poslednjem ažuriranju, u septembru, zvaničnici CDC-a su više ohrabrivali maske N95 za jednokratnu upotrebu, rekavši da se one mogu koristiti u određenim situacijama ako zalihe budu dostupne. Primeri uključuju boravak u blizini velikog broja ljudi tokom dužeg vremenskog perioda u vozu, autobusu ili avionu, za zbrinjavanje nekoga ko je lošeg zdravlja ili podložniji teškim bolestima.

U četvrtak je predsednik Džo Bajden najavio da njegova administracija planira da besplatno napravi "visokokvalitetne maske", uključujući N95. Rekao je da će više detalja stići sledeće nedelje. Federalna vlada ima zalihe od više od 750 miliona maski N95, saopštila je Bela kuća.

U najnovijim smernicama CDC navodi se da postoji posebna kategorija "hirurških N95" maski, koje su posebno dizajnirane za zaštitu od prskanja krvi i drugih opasnosti u operacionoj sali. One uglavnom nisu dostupne za prodaju javnosti i trebalo bi da i dalje budu rezervisane za zdravstvene radnike, navodi agencija.

XS
SM
MD
LG