Linkovi

KRIK: Belivuk u iskazu tužilaštvu tvrdio da mu je Vučić tražio razne usluge


Kombinacija fotografija Veljka Belivuka, osumnjičenog za brojna krivična dela, i predsednik Srbije Aleksandra Vučića na naslovnoj strani istraživačkog portala KRIK. (Foto: Skrinšot)
Kombinacija fotografija Veljka Belivuka, osumnjičenog za brojna krivična dela, i predsednik Srbije Aleksandra Vučića na naslovnoj strani istraživačkog portala KRIK. (Foto: Skrinšot)

Veljko Belivuk, koji je osumnjičen za više brutalnih likvidacija, na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao je da je ubica, ali je govorio o svom navodnom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha Srpske napredne stranke, objavio je u četvrtak KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije.

U tekstu KRIK tvrdi da je došao do transkripta Belivukovog saslušanja, u kojem je on, kako se navodi, ispričao da su mu Vučić i njegovi saradnici tražili više usluga.

Prema transkriptu na koji se poziva KRIK, od njega je traženo da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz "CarGo“.

Kako piše KRIK, on je prvo kratko ispričao da nije kriminalac, već "vođa navijača", i da nije odgovoran za ubistva, otmice i šverc droge, ali nije želeo da odgovara na pitanja tužioca o tome.

"Rešio sam lepo da kažem sve o mom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas", citira KRIK izjavu Belivuka tužiocu.

On je, tokom gotovo polusatnog saslušanja, nabrojao različite usluge koje je navodno činio za predsednika i njegove ljude i pomenuo imena članova SNS sa kojima se viđao, a tvrdi i da je član SNS od 2011. godine, piše KRIK.

Kako je objavio KRIK, rekao je da je kontakt sa predsednikom Vučićem održavao najviše preko huligana Aleksandra Vidojevića, poznatijeg kao Aca Rošavi, koji je prijatelj predsednikovog sina, ali i da se sa Vučićem navodno nekoliko puta i lično video.

Zapretio je i da će u budućnosti ispričati još detalja, "ako se određeni ljudi ne opamete", prenosi KRIK i konstatuje da je teško proceniti šta je tačno, a šta ne od onoga što je Belivuk.

Pojedini detalji poklapaju se, međutim, sa onim što se ranije pretpostavljalo – da je njegova grupa imala ulogu u suzbijanju protesta, kao i odnose sa ljudima iz vlasti, ukazuje KRIK.

U svom iskazu Belivuk ipak nije spomenuo sve ljude iz policije i vladajuće stranke za koje su novinari ranije otkrili da su mu bili bliski, navodi KRIK.

Mreža KRIK je, kako je preneo FoNet, pozvala predsednika Vučića za komentar, ali je njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević odgovorila da on neće davati izjave o ovome dok je istraga u toku.

Pozvani su i ostali koje je Belivuk spomenuo, ali niko od njih nije želeo da da komentar, navodi KRIK.

Vučić: Nisam se sastajao sa članovima Belivukove grupe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka i da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima ili čak i javno da se podvrgne poligrafu.

Spreman sam da ponudim da, ukoliko se dokaže da sam se video sa njima, ne samo da se sklonim sa ovog mesta nego da doživotno budem iza rešetaka i da platim sebi svaki dan u zatvoru“, rekao je Vučić.

On je rekao da je ponosan što su pripadnici tog kriminalnog klana izabrali baš njega za najvećeg protivnika i najavio da će u narednih 48 sati javnosti ponuditi dokaze koje će baciti novo svetlo na sve te optužbe i koji će ukazati i na političke veze kriminalaca.

Veljko Belivuk uhapšen je februara 2021. Protiv njega i drugih osumnjičenih u toku je istraga za tri ubistva, otmice, drogu i oružje.

XS
SM
MD
LG