Linkovi

Sve snažniji otpor demokrata nominaciji Gorsača za Vrhovni sud


Kandidat predsednika Trampa za sudiju Vrhovnog suda Nil Gorsač tokom svedočenja u senatskom Odboru za pravosuđe, 22. marta 2017.
Kandidat predsednika Trampa za sudiju Vrhovnog suda Nil Gorsač tokom svedočenja u senatskom Odboru za pravosuđe, 22. marta 2017.

Dok se američki Senat priprema da glasa o potvrdi Nila Gorsača za sudiju Vrhovnog suda, kojeg je nominovao američki predsednik Donald Tramp, sve je više zakonodavac iz opozicione Demokratske stranke koji su spremni da se suprotstave predsedniku i njegovom kandidatu.

Još troje demorkatskih senatora - Kler Mekaskil, Ričard Blumental i Brajan Šac, saopštili su da neće podržati Gorsačevu nominaciju.

Demokrate su najavile da koristiti proceduru pod nazivom "filibaster", koja zahteva 60 glasova da bi Senat, koji broji 100 članova potvrdio Gorsača.

Republikanci imaju kontrolu u oba doma Kongresa, u Senatu 52-48, ali ukoliko Demokrate obezbede 41 glas protiv Gorsača, moći će da upotrebe "filibaster". Zaključno sa petkom, 36 demokrata reklo je da će podržati taj potez, a ukoliko uspeju da obezbede potreban broj glasova da blokiraju Gorsačovu nominaciju, očekuje se da će republikanci pokušati da jednostrano promene dugogodišnja pravila Senata, kako bi dozvolili da za potvrdu nominacije bude dovoljna samo prosta većina.

Na Kapitol hilu "filibaster" je poznat kao takozvana "nuklearna opcija" jer bi njegova upotreba predstavljala dramatično odstupanje od istorijskih dvostranačkih normi.

Republikanci su žestoko ogorčeni zbog plana demokrata i tvrde da su filibasteri kada se radi o nominacijama sudija Vrhovnog suda vrlo retki, a jednostranački filibaster nominacije nikada nije uspeo.

S druge strane, demokrate optužuju republikance da su "ukrali" mesto u Vrhovnom sudu prošle godine, kada je republikanska većina u Senatu odbila da razmotri nominaciju Merika Garlanda, kojeg je kao zamenu za preminulog sudiju Antonina Skaliju predložio tadašnji predsednik Barak Obama.

U svom redovnom subotnjem obraćanju naciji, predsednik Tramp je hvalio sudiju Gorsačazbog njegovog poštovanja Ustava, najvišeg pravnog akta u SAD.

XS
SM
MD
LG