Linkovi

Tramp najavljuje nove mere posle odluke suda


Presuda Apelacionog suda

Predsednik Donald Tramp obećao je u petak da će da preduzme dodatne mere u pogledu nacionalne bezbednosti, dan nakon što je Apelacioni sud u San Francisku odbio da vrati na snagu njegovu zabranu putnicima iz sedam većinski muslimanskih zemalja da uđu u Sjedinjene Države.

Tramp je izrazio nadu da će sudovi na kraju potvrditi njegovu kontroverznu uredbu.

Bela kuća ne isključuje mogućnost izmene uredbe donete 27. januara, kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak državljana Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena i svih izbeglica na 120 dana, osim onih iz Sirije kojima je ulazak u SAD zabranjen na neograničeno vreme.

"Uradićemo sve što je potrebno da bi naša zemlja bila bezbedna", rekao je Tramp tokom konferencije za novinare sa japanskim premijerom Šinzom Abeom u Beloj kući.

Predsednik Donald Tramp govori na konferenciji za novinare u Beloj kući
Predsednik Donald Tramp govori na konferenciji za novinare u Beloj kući

Predsednik nije direktno odgovorio na pitanje o tome da li će da potpiše novu zabranu putovanja.

"Uradićemo nešto veoma brzo što ima veze sa dodatnom bezbednošću naše zemlje. Videćete to naredne nedelje", najavio je Tramp i dodao da će njegova administracija nastaviti sa sudskim procesom.

"I na kraju ne sumnjam da ćemo pobediti", poručio je Tramp.

Tročlano sudsko veće jednoglasno je odbilo da ukine presudu nižeg suda kojom je suspendovana zabrana i dozovoljeno državljanima zemalja obuhvaćenih Trampovom kontroverznom uredbom da doputuju u SAD.

U presudi se navodi da nije bilo dovoljno dokaza o terorističkoj pretnji iz zemalja obuhvaćenih zabranom.

"Vlada nije iznela dokaze da je bilo koji imigrant iz bilo koje od zemalja koje su navedene u uredbi počinio teroristički napad u Sjedinjenim Državama", navelo je sudsko veće.

Takođe je odbacilo argument da jedino predsednik ima ovlašćenje da utvrđuje imigracionu politiku.

"Umesto da predstavi dokaze da bi objasnila potrebu za uredbom, vlada je zauzela stav da mi ne smemo uopšte da razmatramo njenu odluku. Mi nismo saglasni s tim", navedeno je u presudi.

“Vidimo se na sudu, bezbednost naše nacije je ugrožena", tvitovao je predsednik ubrzo nakon što je sud objavio svoju odluku. Kasnije je novinarima u Beloj kući poručio da je sud doneo "političku odluku" i da će njegova administracija na kraju "veoma lako" dobiti na sudu.

Sekretar za pravosuđe savezne države Vašington, koja je podnela sudu argumente protiv Trampove zabrane, rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak veče da se u Sjedinjenim Državama zakoni odnose na sve, uključujući i predsjednika. "Prema mom mišljenju, ugrožena je budućnost Ustava", naveo je Bob Ferguson.

Takođe je dodao da zabrana ima stvarne ljudske posledice i odbacio navode da se kao demokata bori protiv republikanskog predsednika. Očekuje se da će administracija sada podneti žalbu Vrhovnom sudu koji je podeljen na liberalne i konzervativne sudije. Trampov kandidat za upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu, konzervativni sudija Nil Gorsač, ne može bude potvrđen u Senatu na vreme da odlučuje o sudbini zabrane.

Predsednik je ranije ocenio da je uredba ključna za nacionalnu bezbednost. Međutim, protivnici ističu da se zabranom diskriminišu mislimani. Takođe dovode u pitanje njenu efikasnost kada je reč o bezbednosti zemlje.

Bivši zvaničnici zaduženi za nacionalnu bezbednost i desetine tehnoloških giganata podržali su pravne argumente protiv Trampove uredbe.

XS
SM
MD
LG