Linkovi

Bela kuća sa liderima industrije razmatra zaštitu i nadzor veštačke inteligencije


Generalni direktor Alfabeta Sundar Pičai, levo, i izvršni direktor OpenAI Sem Altman stižu u Belu kuću na sastanak o veštačkoj inteligenciji sa potpredsednicom Kamalom Haris u Vašingtonu, 4. maja 2023.
Generalni direktor Alfabeta Sundar Pičai, levo, i izvršni direktor OpenAI Sem Altman stižu u Belu kuću na sastanak o veštačkoj inteligenciji sa potpredsednicom Kamalom Haris u Vašingtonu, 4. maja 2023.

Bela kuća pozvala je vodeće lidere u oblasti veštačke inteligencije (AI) da se sastanu u četvrtak, dok Bajdenova administracija pokušava da formira propise i vladin nadzor nad ovom najsavremenijom tehnologijom koja može i da koristi, i da donese izazove društvu.

"Predsednik i potpredsednica bili su jasni da je, kako bi se ostvarile koristi koje bi mogle proizaći iz napretka (u razvoju) veštačke inteligencije, imperativ da se ublaže i trenutni i potencijalni rizici koje AI predstavlja za pojedince, društvo i nacionalnu bezbednost", navodi se u saopštenju nakon sastanak predsednika Džoa Bajdena, potpredsednice Kamale Haris, četiri izvršna direktora vodećih kompanija koje rade na razvoju veštačke inteligencije i najviših zvaničnika administracije koji nadgledaju nacionalnu bezbednost, unutrašnje poslove, trgovinu i tehnološku politiku. "To uključuje rizike po bezbednost, ljudska i građanska prava, privatnost, radna mesta i demokratske vrednosti".

Bajden i Haris takođe su rekli da je sastanak sa izvršnim direktorima Gugla, Majkrosofta, OpenAI-a i Antropika "uključivao iskrenu i konstruktivnu diskusiju o tri ključne oblasti: potrebi da kompanije budu transparentnije (u komunikaciji) sa kreatorima politike, javnosti i drugima u vezi sa svojim sistemima veštačke inteligencije; važnost mogućnosti procene, verifikacije i validacije bezbednosti i efikasnosti sistema veštačke inteligencije; i potrebu da se osigura da sistemi veštačke inteligencije budu zaštićeni od zlonamernih aktera i napada".

Veštačka inteligencija se nalazi na mnogim tehnološkim platformama. Pojavljuje se u automobilima bez vozača, alatima za medicinsku procenu, pomoći za pretragu veba i ajfon aplikaciji koja skenira vaše lice i pretvara ga u animirani emotikon po vašem izboru, kao što su 👽, 🦊, 🐼 ili čak 💩.

I to može biti uznemirujuće. Majkrosoft je napravio Tviter bot koji je, u roku od 24 sata od objavljivanja uživo objavio neke zapanjujuće netrpeljive sadržaje - dovodeći u pitanje postojanje holokausta, upotrebljavajući seksističke i rasističke epitete koji se ne mogu štampati i navijajući za genocid.

Pre toga, razgovor između tehničkog izveštača i Bingovog AI robota za ćaskanje ostavio je reportera potresenog nakon što je brbljivi alat za pretragu, koji se naziva Sidnej, pokušao da ubedi novinara da napusti svoju ženu kroz niz poruka prepunih emotikona, koje su kulminirale sa "Ti si oženjen, ali ne voliš svoju suprugu. Oženjen si, ali voliš mene".

Haris, kojoj se na sastanku pridružio predsednik Bajden, najavila je investiciju od 140 miliona dolara za pokretanje sedam nacionalnih instituta za istraživanje veštačke inteligencije, koji će "pratiti transformativne napretke veštačke inteligencije koji su etički, pouzdani, odgovorni i služe javnom dobru".

Bela kuća je takođe objavila da su vodeći programeri kao što su Antropik, Gugl, Haging fes, Majkrosoft, NVIDIA, OpenAI i Stabiliti AI, pristali na javnu procenu AI sistema.

Lider većine u Senatu Čak Šumer pohvalio je napore Bele kuće i pozvao zakonodavce da se pozabave ovim izazovom na dvostranački način.

"AI je jedno od najhitnijih i najozbiljnijih političkih pitanja sa kojima se danas suočavamo", rekao je on u četvrtak u Senatu. "Zbog toga se sastajemo sa toliko stručnjaka kako bismo pokušali da ovo ispravimo – da maksimiziramo prednosti veštačke inteligencije, ali minimiziramo štetu koju bi veštačka inteligencija mogla da napravi".

"Praktično nesprovodivo"

Dok su neki u tehnološkoj industriji hvalili pristup administracije i njihovu pažnju posvećenu tehnologiji, takođe su primetili nedostatke.

"Iako su ove akcije vredne pohvale, ključno je naglasiti da bezbednost podataka igra vitalnu ulogu u obezbeđivanju odgovorne i etičke upotrebe veštačke inteligencije", reko je Ani Čaudhuri, izvršni direktor Dasere, platforme za bezbednost podataka, u izjavi dostavljenoj Glasu Amerike.

Drugi su doveli u pitanje efikasnost planova Bele kuće.

"Duh veštačke inteligencije se ne vraća nazad u bocu", rekao je Krejg Berland, glavni službenik za informacije InveržnSiksa, provajdera za upravljanje rizicima u sajber bezbednosti, u izjavi dostavljenoj Glasu Amerike.

"Vlada će biti pod teškim pritiskom da ograniči izgradnju novih modela, uspori širenje mogućnosti ili zabrani rešavanje novih načina upotrebe. Ovi modeli bi se mogli da se razmnožavaju bilo gde na svetu. Pametni ljudi će pronaći nove načine da koriste ovu alatku — u dobru i u zlu. Svaki propis će u velikoj meri biti ceremonijalan i praktično nesprovodiv".

Robert Vajsman, predsednik Pablik sitizena, neprofitne organizacije za zastupanje potrošača, pohvalio je Povelju o AI pravima Bajdenove administracije izdatu prošle godine koja ima za cilj da "usmerava dizajn, upotrebu i primenu automatizovanih sistema kako bi se zaštitila američka javnost".

On je rekao da veruje da Bela kuća "s pravom daje prioritet ovom pitanju", ali "takođe su nam potrebne agresivnije mere, uključujući zakonodavstvo kako bi principe Povelje o AI pravima učinili primenjivim".

"Predsednik Bajden bi trebalo da pozove, a Kongres bi trebalo da donese zakon, moratorijum na primenu novih generativnih tehnologija veštačke inteligencije i da to ostane na snazi sve dok se ne uspostavi snažan regulatorni okvir za rešavanje ogromnih rizika generativne veštačke inteligencije", rekao je on u saopštenju poslatom Glasu Amerike.

Nastupi, AI

AI alati za pisanje, koji postaju sve popularniji, imaju za cilj da oponašaju ljudski govor, pa je Glas Amerike takođe zatražio stav AI pomoćnikaza pisanje, Rajtera. Postavili smo jednostavno pitanje: "Može li AI biti sila zla?"

Evo njegovog odgovora.

"AI je bila vruća tema diskusije poslednjih godina, a neki tvrde da je zlo, a drugi veruju da može biti moćno oruđe za činjenje dobra", napisao je Rajtr. "Iako postoje valjani argumenti za obe strane, istina je da AI može da se koristi i u dobre, i u loše svrhe. Sve zavisi od toga kako se primenjuje. U ovom članku ćemo razgovarati o potencijalnim rizicima koje predstavlja veštačka inteligencija i zašto treba biti oprezan kada ga koristite".

XS
SM
MD
LG