Linkovi

Potvrđeno prisustvo delta soja koronavirusa u Crnoj Gori


ARHIVA - Stanovnici Podgorice čekaju na vakcinaciju (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori saopštile su u utorak da je zvanično registrovano prisustvo delta soja koronavirusa u zemlji, upozoravajući da će vrlo brzo postati dominantan.

Institut za javno zdravlje (IJZ) saopštio je da je “u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom pratio situaciju kada je riječ o delta soju SARS-CoV-2, i uz postojeću strategiju definisao niz ključnih aktivnosti i nivoa pripremljenosti za kritične varijante SARS-CoV-2, u skladu sa SZO preporukama u slučaju povećane transmisije ovog virusa u državama širom Evrope".

Nakon prošlonedjeljne posjete ekspertskog tima Instituta “Robert Koh” iz Berlina, kadko se navodi, kada je sprovedena obuka osoblja u IJZCG za sprovođenje sekvenciranja genoma, preliminarno je utvrđeno postojanje delta soja koronavirusa”, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Prema navodima IJZ, sumnja je potvrđena po pristizanju rezultata iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti kojem su poslati uzorci iz Crne Gore, u okviru “Programa pomoći zemljama Zapadnog Balkana u sekvenciranju genoma patogena".

"Očekivali smo detekciju delta soja u Crnoj Gori već duži period i upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva. Takođe, naši epidemiolozi su ukazivali na to da će delta soj apsolutno pratiti obrazac ponašanja kao i u svim zemljama u kojima je već neko vrijeme prisutan. Dakle, da će postati dominantan jer se vrlo lako prenosi", rekli su iz IJZ.

Oni su naveli da se delta soj prvi put pojavio u Indiji u oktobru 2020. godine, dok je u junu mjesecu 2021. godine u Velikoj Britaniji 90 odsto oboljelih bilo zaraženo ovim sojem.

U regionu Zapadnog Balkana delta soj je prvi put registrovan u Hrvatskoj 28. juna, zatim u Sjevernoj Makedoniji, potom u Republici Kosovo 29. juna, a nakon toga u Bosni i Hercegovini i u Srbiji 1. jula godine, podsjećaju u IJZ.

Govoreći o razlici u odnosu na prethodne varijante korona virusa, IJZ navodi da je ona u tome “što se delta soj mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi”.

Oni su naveli da jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih osoba”, kao i da “delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve”.

"Zato, koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera jer samo tako možemo zaštiti sebe i druge. Budimo odgovorni", poručili su iz IJZ.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG