Linkovi

Beograd i Priština ponovo podižu političke tenzije


Skup "Izazovi dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova" (Foto: Medija centar Beograd - www.mc.rs)
Skup "Izazovi dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova" (Foto: Medija centar Beograd - www.mc.rs)

Posle jasnih pritisaka od strane međunarodne zajednice da se pitanje Kosova reši, zvanični Beograd i Priština otpočeli su novi set podizanja političkih tenzija između dve države, koje vode dijalog već 19 godina.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da neće biti "autonomije za sever" Kosova i da jedina korekciju granica može biti "pridruživanje Preševske doline Kosovu".

Takođe, misija KFOR izvodi planirane vežbe širom Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a na objavljenim fotografijama i video-snimku, koji se može videti i na zvaničnom nalogu KFOR-a na Fejsbuku, prikazane su jedinice Misije na putevima KiM.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj upozorio je posle sednice kosovskog saveta za bezbednost, Srbe na severu pokrajine da će biti odgovoreno na njihov eventualni pokušaj da proglase autonomiju.

U subotu, 4. avgusta, ističe ultimatum koji je srpska strana dala Prištini da se formira organizacija koja se predstavlja kao simbol autonomije Srba, a neki mediji su objavili vest da Nacrt statuta ZSO, koji izrađuje upravljački tim, sadrži izvršna ovlašćenja.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je otvoreno pismo građanima KiM u kojem poziva Srbe u pokrajini da ne reaguju na eventualne provokacije i ciljane dezinformacije, ali i zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Svi ovi događaji u jednom danu dovoljno govore koliko su dve strane odmakle u dijalogu posle skoro dve decenije.

Šalja: Sporazum nužan, vreme ne radi ni za jednu stranu

U Beogradu je na okruglom stolu danas na temu “Izazovi dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”, publicista i političar Bljerim Šalja rekao da je sporazum nužan, ali je napomenuo da “atmosfera nikada nije bila gora za to”.

Sporazum između Beograda i Prištine je nužan, jer vreme ne radi ni za jednu stranu, složili su se učesnici ovog skupa. Šalja je rekao da razgovaramo već 21 godinu i ne može da zamisli da ćemo još 10 godina govoriti o normalizaciji odnosa, i poručio da to više ne može da se "otaljava".

Navodeći da se stiglo do zajedničkog zaključka da treba da se napravi sporazum, Šalja je istakao da je on preduslov za obe strane, jer smo sada jedni drugima taoci.

Komentarišući različite spekulacije o nemirima, Šalja kaže da bi u tom smislu došlo do suspenzije dijaloga i do nove krize i problema što će, dodaje, sve vratiti na polaznu situaciju.

Srbija, kako kaže, ne može da ima jasan put ka Evropskoj uniji ako ne reši pitanje Kosova, a Kosovo bez rešavanja odnosa sa Srbijom ne može da aplicira za članstvo u UN i da ide ka EU.

Na okruglom stolu je ukazano i da bi razgraničenje, o kojem se govori, destabilizovalo region i dovelo do domino efekta.

Vuković: Razmena stavlja manjine u gori položaj

Siniša Vuković, profesor na vašingtonskom Univerzitetu "Džons Hopkins", smatra da bi Tačijeva ideja o takozvanoj korekciji granica dodatno zakomplikovala već komplikovan dijalog.

“Postavlja se pitanje i da li je to rešenje u skladu sa strateškim interesima obe strane, a odgovor je ne. Pre svega ne treba smetnuti sa uma da se na severu nalaze resursi za Prištinu poput vodosnabdevanja. Drugo, opšte je poznato da većina Srba živi južno od Ibra, dakle problematizuje se budućnost manjina”, rekao je on.

Kako kaže, bilo koji vid razmene teritorije bi manjine stavio u gori položaj, makar na kratak rok, jer bi ohrabrio nacionalističke snage, a tu je i neminovan domino efekat, što bi, dodaje, nepovratno destabilizovalo region.

“Šalje se poruka da država nije u stanju ili ne želi da garantuje prava manjina i priznaje nedostatak demokratskog kapaciteta. Skreće se pažnja sa suštine dosadašnjih pregovora. Ko god insistira da se fokus zadrži na ovoj temi, ili gubi ili kupuje vreme. Zavisi koga pitate”, rekao je Vuković.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da Srbija nikada nije donela akcioni plan za poglavlje 35 (normalizacija odnosa sa Kosovom), te da za to čeka na evropsku birokratiju, a smatra i da o trajnim rešenjima treba razmišljati tek posle potpisivanja sporazuma.

“Ako želite dijalog, morate da računate na konflikt menadžment kojim upravljate, a ne da ulećete u akcije konflikt mendžmenta kojim ne upravljate. Manipulacije dijalogom sada izmiču kontroli”, ocenio je Janjić.

XS
SM
MD
LG