Linkovi

Na Kosovu trodnevna žalost zbog smrti Adema Demaćija


Mimohod pored odra Adema Demaćija, u Prištini, Kosovo, 27. jula 2018.

Predsednik Kosova Hašim Tači proglasio je tri dana žalosti zbog smrti Adema Demaćija, jednog od duhovnih vođa kosovskih Albanaca i borca za ljudska prava koga su neki nazivali "kosovskim Mandelom".

Demaći je srpskoj javnosti poznat je kao političar koji je u tadašnjoj Jugoslaviji 28 godina proveo u zatvoru zbog zalaganja za nezavisno Kosovo. Po izlasku iz zatvora osnovao je Parlamentarnu stranku, a za vreme rata na Kosovu bio je politički lider Oslobodilačke vojske Kosova.

Posle rata bio je prvi od viđenijih kosovskih Albanaca koji je došao u Beograd. 1991. godine, dobio je nagradu Evropskog parlamenta Andrej Saharov za "slobodu misli".

Demaći je preminuo u Prištini u 82. godini.

Mimohod u Prištini

Građani Kosova i političari u petak su se opraštali od Adema Demaćija, prolazeći u mimohodu pored odra u Skupštini Kosova.

Pre mimohoda, koji je počeo u podne, održana je komemorativna sednica Skupštine Kosova na kojoj su o životu i delu Demaćija govorili predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, predsednik makedonskog sobranja Talat Džaferi i potpredsednica albanskog parlamenta Vasiljika Hisi.

Odbor za sahranu koji čine predsednik parlamenta Kadri Veselji, potpredsednici Džavit Haljiti, Aida Drguti, Kujtim Šalja i šefovi poslaničkih grupa Samoopredeljenja Glauf Konjufca i ABK, kao i Ahmeti Isufi, odlučio je da Demaći bude sahranjen u subotu, 28. jula u Grobnici heroja u Prištini, uz najviše državne počasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG