Linkovi

Palmer: Neophodan prestanak bojkota opozicije u CG


Crnogorski parlament (TV Screen shot)

Prestanak bojkota državnih institucija od strane opozicije bio bi važan za dalji napredak Crne Gore, zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i direktora Kancelarije Stejt Departmenta za Jugoistočnu Evropu Metjua Palmera.

Iz Vlade je saopšteno da su Marković i Palmer konstatovali da Crna Gora i Sjedinjene Američke Države njeguju bliske odnose, kojima je poseban pečat dala ljetošnja zvanična posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa.

Takođe, na sastanku je ocijenjeno izuzetno važnim za region Zapadnog Balkana to što je Pens na Samitu još jednom poslao snažnu poruku da Sjedinjene Države ostaju posvećene našem regionu.

Marković je, govoreći o prioritetima Vlade i dosadašnjim rezultatima, rekao da su u fokusu Vlade finansijska konsolidacija i unapređenje poslovnog ambijenta kao preduslovi daljeg razvoja i podizanja kvaliteta života građana.

Premijer je dodao da je fokusiranje na ekonomsku politiku već rezultiralo respektabilnim rastom BDP-a, vidnim poboljšanjem poreske discipline i povećanim interesovanjem renomiranih investitora za Crnu Goru.

Direktor Kancelarije Stejt Departmenta za Jugoistočnu Evropu je pozdravio takvo opredjeljenje Vlade.

"Na sastanku je zajednički zaključeno da bi prestanak bojkota državnih institucija od strane opozicije bio važan za dalji napredak Crne Gore. Direktor Palmer je podsjetio da je potpredsjednik Pens snažno pozvao opoziciju da se vrati u Parlament kako bi obavljala svoje poslaničke dužnosti i reprezentovala glasače koji su ih izabrali. U tom kontekstu predsjednik Marković je pozdravio dijalog koji su sa predstavnicima opozicije pokrenuli predstavnici SAD i EU", naveli su iz Vlade.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Pejović je upoznao direktora Palmera s ostvarenim rezultatima i daljim obavezama i planovima u procesu pristupanja EU. Posebno je ukazao na reforme koje Vlada sprovodi u oblasti vladavine prava, a koje su bile u fokusu pažnje i u procesu pristupanja države NATO-u.

Istakao je da se, zahvaljujući procesima evropske i euroatlantske integracije, kroz usvajanje i primjenu najboljih standarda i politika, te sprovođenje ekonomskih i socijalnih mjera i reformi, Crna Gora razvija i da se kvalitet života građana unapređuje, naveli su iz MEP-a.

Palmer je čestitao na pristupanju Crne Gore NATO-u i iznio uvjerenje da će članstvo u Alijansi doprinijeti daljem razvoju Crne Gore.

"Palmer je, takođe, izrazio interesovanje za napredovanje Crne Gore prema članstvu u EU istakavši da je riječ o zahtjevnom procesu. On je prenio poruku dalje podrške SAD, a za nastavak uspješnog sprovođenja reformi kroz različite programe saradnje", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, Pejović i Palmer su, takođe, razgovarali i o situaciji u regionu, saglasivši se o važnosti očuvanja stabilnosti i unapređenja dobosusjedskih odnosa, te snaženju saradnje na polju unapređenja ekonomija i infrastrukture Zapadnog Balkana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG