Linkovi

Otac Novaka Đokovića viđen kako pozira sa navijačima koji nose zastave Rusije


Srđan Đoković (Foto: REUTERS/Zorana Jevtic)
Srđan Đoković (Foto: REUTERS/Zorana Jevtic)

Nakon pojave snimka Srđana Đokovića, oca teniske zvezde Novaka Đokovića, koji se fotografisao sa navijačima koji su nosili obeležja Rusije i predsednika Vladimira Putina - organizatori Australijan opena podsetili su igrače i njihove pratioce na svoju politiku prema, kako je naznačeno, neprikladnim zastavama.

Policija australijske države Viktorije ispitala je četiri navijača sa, kako je ukazano, neprikladnim zastavama i simbolima posle četvrtfinala u sredu između Đokovića i Rusa Andreja Rubljova.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se jedan navijač na stepeništu Rod Lejver arene kako drži rusku zastavu sa likom predsednika Vladimira Putina.

U sredu kasno na drugom video snimku se vidi kako Đokovićev otac Srđan pozira za fotografije sa navijačima koji drže ruske zastave.

Igrači i njihovi timovi su obavešteni i podsećeni na politiku organizatora u vezi sa zastavama i simbolima i upozoreni da izbegnu bilo kakvu situaciju koja bi mogla da poremeti turnir “, navodi se u saopštenju teniskog saveza Australije u četvrtak.

Nastavljamo da blisko sarađujemo sa agencijama za obezbeđenje događaja i agencijama za sprovođenje zakona", zaključeno je u saopštenju.

Fotografije na društvenim mrežama takođe pokazuju jednog navijača u publici tokom meča u sredu sa slovom "Z" na majici. Ruske snage su koristile slovo "Z" kao simbol na svojim vozilima u Ukrajini nakon invazije. Neke pristalice invazije su takođe koristile taj znak.

Ruske i beloruske zastave zabranjene su u Melburn parku tokom turnira nakon žalbe ukrajinskog ambasadora u Australiji.

Belorusija je važan faktor za ruski rat u Ukrajini, koji Moskva označava pojmom specijalna operacija.

Ruskim i beloruskim teniserima je prošle godine zabranjeno učešće na Vimbldonu, ali su u mogućnosti da se takmiče na Australijan openu kao individualni sportisti bez nacionalne pripadnosti.

Njihove zemlje nisu naznačene, a zastave se ne prikazuju pored njihovih imena u TV prenosima, kao što je slučaj sa drugim teniserima.

XS
SM
MD
LG