Kongres će ipak dobiti transkripte Trampovih razgovora u istrazi o nasilju na Kapitol hilu

Bivši predsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući

Odbor američkog Kongresa koji vodi istragu o nasilnom upadu pristalica Donalda Trampa na Kapitol hil 6. januara, moći će da dobije transkripte razgovora, registar poseta Beloj kući i druge dokumente i rasvetli ulogu bivšeg predsednika u tom događaju.

Sudija Distrikta Kolumbija Tanja Čatkan odbacila je argument Trampovih advokata da transkripti razgovora i ostala poverljiva dokumenta treba da ostanu sakriveni od Kongresa.

"Odbor ovih zahtevom ne prekoračuje svoja ovlašćenja", napisala je sudija Čatkan.

Tramp se pozivao na pravo predsednika da u određenim situacijama, ne dostavi poverljive transkripte razgovora sudovima ili drugim institucijama koje to traže.

Sudija Čatkan je konstatovala da je "Tramp tvrdio da to pravo traje zauvek".

"Ali, predsednici nisu kraljevi, a Tramp nije predsednik".

Transkripti svih razgovora u Beloj kući nalaze se u Nacionalnom arhivu u Vašingtonu, a Tramp je tražio od te ustanove da ne dostavi Kongresu dokumenta.

Ne propustite: Uprkos pravnim tužbama, Trampov uticaj i dalje velik

Tramp je najavio žalbu na ovu odluku.

"Ovo je velika stvar", rekao je predsedavajući kongresnog odbora, Beni Tompson.

"Radujem se što ćemo dobiti te informacije. Naši istražitelji će detaljno prečešljati transkripte kako bi utvrdili da vlast nije radila protiv svojih građana", rekao je Tompson za CNN.

Tramp je 6. januara održao zapaljiv govor pred svojim pristalicama na Kapitol hilu i pozvao ih da spreče Kongres da potvrdi izbornu pobedu Džoa Bajdena, što je poslednji korak u zvaničnoj potvrdi pobede predsednika, jer je tvrdio da su izbori pokradeni.

Njegove pristalice su ubrzo potom upale u zgradu Kongresa.

U nasilju je poginulo petoro ljudi, a više od 700 je krivično gonjeno zbog upada u Kongres.