Globalne cene hrane rastu zbog rata u Ukrajini

  • Margaret Bešir

Arhiva - Farmeri žanju žito kombajnima nedaleko od Tbiliskaja, Rusija, 21. jula 2021.

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je u petak da je indeks cena hrane porastao za rekordnih 12,6 odsto od februara do marta, delom kao posledica šokova zbog rata u Ukrajini.

"Cene osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su pšenica i biljna ulja rastu u poslednje vreme, namećući izuzetne troškove globalnim potrošačima, posebno najsiromašnijima", rekao je generalni direktor FAO Kju Dongju savetu organizacije.

On je upozorio da se ugroženi potrošači i zemlje suočavaju sa smanjenjem kupovne moći zbog povećanja troškova hrane i rasta cena goriva.

Kju je rekao da cene đubriva takođe rastu, što bi moglo dovesti do smanjene upotrebe i nižih prinosa useva.

Indeks cena hrane, koji je oformljen 1990. godine, prati cene žitarica, biljnih ulja, mesa, mlečnih proizvoda i šećera.

Ne propustite: UN: Svetske cene hrane dostigle novi rekord

Direktor odeljenja za trgovinu i tržišta FAO Bubejker Ben Belhasen rekao je da su cene žitarica, biljnih ulja i mesa dostigle rekordne vrednosti, dok su cene šećera i mlečnih proizvoda takođe značajno porasle. Indeks je stalno rastao tokom 2021. godine, delom zbog uticaja pandemije Kovida 19.

On je rekao da su povećanja cena posledica kombinacije faktora, uključujući nepovoljne vremenske prilike, veće cene energije i transportne troškove, više cene đubriva i jaku međunarodnu potražnju.

"Ovo je podiglo cene još pre rata u Ukrajini", rekao je on novinarima iz Rima. "Poremećaj izvoza zbog sukoba u Ukrajini pogoršao je ionako tešku situaciju stvarajući dalji pritisak na cene".

Ne propustite: Putin: Svet suočen sa krizom u snabdevanju hranom zbog sankcija

FAO saoštava da su očekivani prekidi izvoza i gubici od ruske invazije na Ukrajinu takođe potresli tržište.

Rusija i Ukrajina čine oko trećine svetskog izvoza pšenice, 20 odsto kukuruza i oko 80 odsto izvoza suncokretovog ulja. FAO kaže da se 50 zemalja oslanja na Moskvu i Kijev za najmanje 30 odsto pšenice. Neki, poput Egipta i Libana, dobijaju više od 70 odsto pšenice iz dve zemlje u ratu. Uticaj sukoba će se verovatno osetiti u većem delu sveta.

Jedna dobra vest je da su cene pirinča uglavnom ostale nepromenjene od februara i 10 odsto su ispod cena od pre godinu dana.