Linkovi

Američke banke napuštaju Rusiju, Moskva zabranjuje izvoz određenih proizvoda


ARHIVA - Logo banke Goldman saks na njujorđkoj berzi (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)
ARHIVA - Logo banke Goldman saks na njujorđkoj berzi (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

Goldman saks i JPMorgan najavili su u četvrtak da će obustaviti operacije u Rusiji - prve američke banke koje su se odlučile na taj potez.

"Goldman saks privodi kraju poslovanje u Rusiji u skladu sa regulatornim propisima", navodi se u saopštenju iz te banke koja je ranije navela da je njena kreditna izloženost u Rusiji 650 miliona dolara.

"U skladu sa direktivama vlada širom sveta, aktivno privodimo kraju poslovanje u Rusiji i ne tražimo nove poslovne prilike u toj zemlji", navodi se u saopštenju JPM, prenosi agencija Rojters.

Veliki broj zapadnih kompanija napustio je Rusiju od kako su SAD, Evropska unija i Britanija uvele oštre sankcije Moskvi. Njima se u četvrtak pridružio i japanski Uniklo, koji je prethodno naveo da neće napuštati rusko tržište.

U odgovoru na poteze zapadnih kompanija, komisija ruske vlade u sredu je odobrila prve korake ka nacionalizaciji imovine koju strane firme ostavljaju u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da će sankcije uvedene Rusiji imati negativne posledice po Zapad, da će Moskva rešiti sve probleme i iz njih izaći snažnija.

Putin je naglasio da nema alternative za, kako je Moskva naziva, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i da Rusija nije zemlja koja može da prihvati ugrožavanje svog suverenitata zarad kratkoročne ekonomske dobiti.

"Te sankcije bi bile uvedene u svakom slučaju. Ima nekih pitanja, problema i poteškoća, ali smo ih prevazilazili u prošlosti i prevazići ćemo ih i sada. Na kraju, ovo će dovesti do jačanja naše nezavisnosti, samoodrživosti i suvereniteta", rekao je ruski lider na sastanku vlade, dve nedelje nakon invazije ruskih snaga na Ukrajinu.

Putin je pokušao da uveri Ruse da zemlja može da izdrži "ekonomski rat" protiv ruskih banaka, biznisa i oligarha.

"Objavili su da zabranjuju uvoz ruske nafte na američko tržište. Cene tamo su visoke, inflacija je bez presedana, dostigla je istorijske rekorde. Pokušavaju da nas optuže za rezultate svojih grešaka. Mi apsolutno nemamo ništa sa tim", tvrdi Putin.

Dodao je da su zapadne sankcije nelegitimne i da će Rusija mirno rešiti probleme izazvane kaznenim merama.

Putin je na sastanku vlade rekao da će Moskva - jedan od najvećih proizvođača energenata, koji Evropu snabdeva trećinom ukupnih zaliha gasa - nastaviti da ispunjava obaveze predviđene ugovorom.

Takođe je priznao da ima posledica sankcija koje je Zapad uveo zbog, kako je Rusija naziva, specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Jasno je da se u tim trenucima uvek povećava potražnja za određenim proizvodima, ali nema sumnje da ćemo rešiti sve te probleme na miran način. Postepeno, ljudi će se snaći i shvatiti da nema situacije koju ne možemo da rešimo", poručio je ruski lider.

Ministar finansija Anton Siluanov je na istom sastanku rekao da je Rusija preduzela mere da ograniči odliv kapitala i da će zemlja spoljne dugove platiti rubljom.

"Zapadne zemlje u suštini vode ekonomski i finansijski rat protiv Rusije protekle dve nedelje", rekao je Siluanov i dodao da Zapad nije ispunio svoje obaveze prema Rusiji zbog zamrzavanja njenih rezervi zlata i strane valute. Naglasio je i da zapadne zemlje pokušavaju da zaustave međunarodnu trgovinu.

"U ovim uslovima, prioritet je da se stabilizuje situacija u finansijskom sistemu", ocenio je Siluanov.

Rusija je u četvrtak na zapadne sankcije odgovorila zabranom izvoza određenih proizvoda.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da će do kraja 2022. godine biti zabranjen izvoz telekomunikacione, medicinske, poljoprivredne, tehničke, auto i elektro opreme, kao i određenih šumarskih proizvoda.

Najavljeno je i da će Rusija suspendovati izvoz pšenice, raži, ječma i kukuruza Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EEU) do 31. avgusta da bi domaće tržište imalo dovoljno hrane. Takođe će zabraniti izvoz šećera trećim zemljama do 31. avgusta, uz moguće određene izuzetke za članice EEU, koju čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i sama Rusija.

Dalje mere, kako je saopšteno, mogle da obuhvate restrikcije na ulazak stranih brodova u ruske luke, te davanje dozvole ruskim aviokompanijama da avione koje su iznajmile od zapadnih kompanija registruju kao svoje.

XS
SM
MD
LG