Obaveštajci u SAD ocenili povlačenje iz Avganistana kao "značajan rizik"

  • Džef Seldin

Američki vojnici u Avganistanu

Plan za povlačenje američkih vojnika iz Avganistana mogao bi da podstakne terorističke organizacije poput Al Kaide i Islamske države da obnove snage potrebne za napad na SAD, poruka je američkih obaveštajaca.

Upozorenje je stiglo pošto je predsednik Džo Bajden formalno najavio povlačenje snage iz Avganistana i kraj američkog angažman u najdužem ratu do sada.

Kritičari Bajdenovog plana se takođe pribojavaju da bi Avganistan mogao da postane raj za teroriste, uprkos dve decenije borbe protiv njih.

"Kada se SAD i koalicione snage povuku, pojaviće se značajan rizik", rekao je Bil Berns, novi direktor CIA-e.

"Oslabiće mogućnost američke vlade da reaguje na pretnje. To je jednostavno činjenica", kazao je Berns uz opasku da će Al Kaida i Islamska država u Avganistanu nastaviti da obnavljavju kapacitete kako bi napali američke mete, bilo u regionu, na Zapadu ili u SAD.

Ipak, Berns je rekao da trenutno nijedna od pomenutih terorističkih organizacija nema kapacitet da napadne SAD.

Ne propustite: Bajden: Povlačenje američkih trupa iz Avganistana počinje prvog maja

Drugi čelnici obaveštajnih agencija su takođe istakli da teroristička pretnja nije tolika kao kad je Amerika krenula u rat u Avganistanu.

Direktorka Nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns rekla je u Kongresu da su pretnju iz Avgnaistana zasenile pretnje iz Kine, Rusije, Irana i Severne Koreje.

Pretnja je i domaći ekstremizam, dodala je Hejns.

Republikanski senator Marko Rubio je kazao da je zabrinut i da "postoji realna mogućnost da u bliskoj budućnosti talibani preuzmu kontrolu nad ključnim delovima Avganistana".

"Ako se to desi, sasvim je siguran povratak Al Kaide. A niko ne može da porekne da će to imati ozbilje posledice po našu zemlju u narednim godinama".

Ipak, procenjuje se da su decenije borbe protiv terorizma doprinele da oslabi vođstvo Al Kaide kao i njeno prisutstvo u Avganistanu.

Nadležni veruju da je lider te organizacije Ajman al Zavahri, koji se skriva, lošeg zdravlja, a da su njegovi zamenici ubijeni. Američke obaveštajne službe su procenile da Al Kaida ima manje od 200 članova u Avganistnau. Ali, upozorili su i da bi Al Kaida sigurno rado videla povlačenje američke vojske i to prepoznala kao šansu za obnovu.

Ne propustite: Talibani: Odbijanje avganistanskog mirovnog sporazuma osuđeno na propast

Procene su da Islamska država u Avganistanu ne drži onoliko teritorije kao ranije, ali da ima 2.500 boraca i da bi joj novi lideri pomogli da se stabilizuje.

"Brine nas to što je grupa zainteresovana da sprovodi akcije spolja", rekao je za Glas Amerike jedan od obaveštajaca.

Šef CIA-e je rekao da će se u narednim mesecima videti koliko su talibani spremni da ispune dogovor sa SAD i olabave veze sa Al Kaidom i spreče napade terorističkih grupa iz Avganistana na američke mete.

Čak i ako talibani to ne ispune, kaže Berns, obaveštajne službe SAD će svakako motriti na Al Kaidu.