Hil: Ukrajinska kriza jedna od najdubljih u Evropi tokom mnogo godina

ARHIVA - Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Foto: Reuters)

BEOGRAD - Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da ukrajinsku krizu smatra jednom od najdubljih u Evropi koja se, kako je ukazao, nije mogla videti mnogo godina.

"Zastrašujuće je ono što vidimo da se dešava u Ukrajini svakoga dana – stradanja civila, uništava nja velikih gradova od istorijske je važnosti. Iskreno, nisam siguran gde bi to moglo da vodi, ali siguran sam da danas živimo u drugačijem svetu od onog pre 24. februara", rekao je Hil u intervjuu Radioteleviziji Srbije.

Američki ambasador mandat u Beogradu, gradu u kom je otpočeo svoju diplomatsku karijeru, preuzeo je 31. marta.

U razgovoru je ponovio stav da, kako je rekao, za početak mora mnogo da sluša, tako da mu je prvi prioritet da shvati šta se zapravo događa u današnjoj Srbiji.

Ne propustite: Kristofer Hil u Srbiji: Nisam dugo bio ovde, imam mnogo toga da naučim

"Srbija je drugačija zemlja nego što je bila, neki prioriteti su se promenili. Ali ono što znam je da su ljudi ovde usredsređeni na budućnost, kao što sam i ja", ističe Hil.

Upitan očekuje li da odnosi između Sjedinjenih Država i Srbije nastave da se razvijaju u dobrom smeru, Hil je ukazao da dve države imaju mnoštvo zajedničkih interesa.

Kako je rekao Sjedinjene Države i Srbija na mnoge delove sveta gledaju na isti način i slična gledišta imaju u vezi sa mnogim pitanjima.

"Volimo En-Bi-Ej, na primer. Pun potencijal odnosa još nije ispunjen, tako da mislim da možemo da radimo na tome zajedno", naglasio je ambasador SAD - a u Srbiji Kristofer Hil.

Inače, najviši američki diplomatski predstavnik u Beogradu je tokom pretresa o svojoj nominaciji u Senatu decembra 2021, poručio da ga zabrinjava to što se Srbiji okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Ne propustite: Kristofer Hil tokom pretresa u Senatu: Srbiji nudimo bolji model od kineskog i ruskog

Ukazao je da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda.

Istakao je da Sjedinjene Države i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima i potrebi da se istraži smrt i kazne odgovorni za ubistvo braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla - koji su živote izgubili 1999. godine.

Hil i Brnabić o situaciji u regionu, dijalogu Srbije i Kosova

Ranije tokom dana Hil se u Beogradu sastao sa premijerkom tehničke Vlade Srbije Anom Brnabić.

U saopštenju iz njenog kabineta ukazano je da se Brnabić nada da će dobri odnosi Srbije i SAD biti dodatno unapređeni tokom Hilovog mandata.

Kako se navodi iz Vlade, Hil je rekao da mu je region dobro poznat i da je "jasno da Srbija napreduje u dobrom smeru".

Brnabić je istakla da su SAD izuzetno važan partner Srbije, kao i da američke firme zapošljavaju veliki broj građana i da rade na nekim kapitalnim projektima, poput Moravskog koridora.

Ne propustite: Šta znači povratak Kristofera Hila na Balkan?

Predsednica tehničke Vlade i ambasador Hil, kako je saopšteno, saglasili su se da će u narednom periodu zajedno raditi na očuvanju mira i jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je to "uslov svih uslova za napredak i Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana".

Kada je reč o trenutnoj situaciji između Beograda i Prištine, Brnabić i Hil su saglasni da je dijalog jedini i najbolji put do normalizacije odnosa dve strane. Brnabić je istakla da je Srbija posvećena dijalogu i okrenuta budućnosti, zaključuje se u saopštenju.