Linkovi

Senat potvrdio Kristofera Hila za ambasadora SAD u Srbiji


Kristofer Hil na pretresu u Odboru za spoljne poslove u Senatu, 14. decembar 2021.
Kristofer Hil na pretresu u Odboru za spoljne poslove u Senatu, 14. decembar 2021.

Američki Senat potvrdio je nominaciju diplomate Kristofera Hila na mesto novog ambasadora SAD u Srbiji. Ovo je ujedno i poslednji korak u procesu potvrđivanja novog američkog ambasadora u Beogradu, koji će doći na mesto dosadašnjeg diplomatskog predstavnika Entonija Godrfija.

Na mesto ambasadora u Srbiji, Hil dolazi na predlog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Kristofer Hil je polovinom decembra 2021. svedočio pred Odborom za spoljne poslove u Senatu, u redovnoj proceduri potvrde nominacije.

Tada je rekao da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Hil je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu. Učestvovao je u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, a bio je i specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

Pre povlačenja iz diplomatije 2010. Hil je obavljao funkcije ambasadora u Iraku, Poljskoj i tadašnjoj Makedoniji. Bio je i pomoćnik državnog sekretara za istočnoazijska i pacifička pitanja. Predvodio je američku delegaciju tokom pregovora sa predstavnicima Severne Koreje o nuklearnom razoružavanju 2003.

Posle aktivne diplomatske karijere, Hil je bio dekan Denverskog univerziteta i savetnik Olbrajt-Stounbridž grupe.

XS
SM
MD
LG