Linkovi

Hil položio zakletvu: Dolazim sa novim pogledom na Srbiju


Novi ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil polaže zakletvu u Stejt departmentu u Vašingtonu (Foto: Ambasada SAD u Srbiji)
Novi ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil polaže zakletvu u Stejt departmentu u Vašingtonu (Foto: Ambasada SAD u Srbiji)

BEOGRAD - Novi ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil položio je u ponedeljak zakletvu u Vašingtonu, a u ličnoj poruci pred dolazak u Beograd naveo da želi da bilateralni odnosi Srbije i SAD napreduju, kao i da sa sobom "neće spakovati teret prošlosti" i da "dolazi sa novim pogledom na Srbiju".

Američki Senat potvrdio je Hilovu nominaciju prošle nedelje. Još nije poznat tačan datum dolaska novog ambasadora SAD u Beograd, ali se očekuje da se to desi u narednim nedeljama.

"U narednim danima slede užurbane pripreme kojima se svi bavimo kada krećemo na neki važan put i odlučujemo šta treba poneti, a šta ostaviti iza sebe. Moja supruga Džuli i ja se istinski radujemo što će Beograd biti naš dom u nekoliko narednih godina i što ćemo upoznati Srbiju i njen dinamičan narod", navodi se u ličnoj poruci Kristofera Hila objavljenoj na sajtu ambasade SAD u Srbiji.

Hil konstatuje da se mnogo toga promenilo otkako je poslednji put bio u Beogradu i regionu.

"Vremenom sam naučio da poštujem istoriju i nastojao sam da naučim njene složene lekcije, ali u kofere neću spakovati težak teret prošlosti. Dolazim sa novim pogledom na Srbiju iz 2022. godine, zemlju koju Sjedinjene Države vide kao važnog partnera i prijatelja. Ovo su bez sumnje nespokojna vremena. Ipak verujem da ih naše dve zemlje mogu dočekati zajedno, u konstruktivnom duhu i raspoloženju i sa svešću da imaju mnogo zajedničkih interesa. Želim da naši bilateralni veze rastu i napreduju kao nikad pre, a posebno želim da iz ovih globalnih izazova naši odnosi izađu još bolji i jači", piše Hil.

Novi ambasdor SAD zaključuje da "veruje u viziju dinamičnih odnosa Srbije i SAD koji počivaju na dubokim temeljima međusobnog poštovanja".

Hil je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu. Učestvovao je u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, a bio je i specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

Pre povlačenja iz diplomatije 2010. Hil je obavljao funkcije ambasadora u Iraku, Poljskoj i tadašnjoj Makedoniji. Bio je i pomoćnik državnog sekretara za istočnoazijska i pacifička pitanja. Predvodio je američku delegaciju tokom pregovora sa predstavnicima Severne Koreje o nuklearnom razoružavanju 2003.

XS
SM
MD
LG