Britanski ambasador: Tramp "odiše nesigurnošću"

Predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima ispred Bele kuće pred odlazak u svoj golf klub u Bedminsteru, Nju Džersiju, 5. jula 2019.

Britanski tabloid Mejl (The Mail) objavio je da je britanski ambasador u Sjedinjenim Državama, Kim Derok, opisao predsednika Trampa kao "nekompetentnog" i "jedinstveno disfunkcionalnog" lidera.

Mejl je objavio nelaskavi portret američkog lidera, citirajući komentare koji su, navodno, izneti u procurelim diplomatskim depešama ambasadora Deroka.

Prema tabloidu, Derok je opisao Trampa kao čoveka koji "odiše nesigurnošću" i ko je "nekompetentan".

"Ne verujemo da će ova administracija postati suštinski normalnija", navodno je napisao Derok u telegramu.

Ne propustite: Tramp obećao Britaniji "fenomenalan" trgovinski sporazum posle Bregzita

Ambasador je, međutim, upozorio britanske zvaničnike da ne potcenjuju Trampove šanse za reizbor, navodeći da je predsednik ima put ka još četiri godine u Beloj kući. Kako piše britanski dnevnik, Derok je upozorio da bi Tramp mogao da se "pojavi iz plamena, izmoren bitkom ali čitav, kao Arnold Švarceneger u završnim scenama filma Terminator."

Britanski Forin Ofis nije demantovao citirane komentare. Portparolka je rekla da se od ambasadora očekuje da "ministrima daju otvorenu, neulepšanu procenu politike u njihovim zemljama" i dodala: "plaćamo ih da budu iskreni."