Linkovi

Tramp: Odnosi sa Britanijom "najspecijalniji mogući"


Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Tramp pre zajedničke konferencije za novinare u Čekersu, u Engleskoj 13. jula 2018.
Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Tramp pre zajedničke konferencije za novinare u Čekersu, u Engleskoj 13. jula 2018.

Američki predsednik Donald Tramp završio je svoju zvaničnu posetu Velikoj Britaniji, koju su pratili masovni protesti u Londonu. Tramp se sastao sa britanskom premijerkom Terezom Mej i kraljicom Elizabetom, s kojom je popio čaj.

Američki predsednik je posle susreta sa britanskom premijerkom izjavio da je eksplozivni intervju koji je ranije dao britanskom dnevniku San "lažna vest".

“Nisam kritikovao premijerku. Imam puno poštovanja prema premijerki i nažalost objavljena je priča koja je u celini u redu ali u njoj ne stoji šta sam rekao o premijerki a rekao sam fantastične stvari", naveo je predsednik Tramp.

Susret dvoje lidera zasenio je intervju koji je američki lider dao britanskom tabloidu San, u kojem je oštro kritikovao Mej zbog načina na koji je vodila pregovore o Bregzitu, hvalio njenog bivšeg ministra spoljnih poslova kao dobrog kandidata da je zameni i okrivio imigrante u Londonu za kriminal u gradu.

U istom intervjuu, Tramp je upozorio Mej da nijedan budući trgovinski sporazum SAD sa Britanijom nije izvestan ako Britanija bude imala "meki" izlazak iz Evropske unije.

Međutim, na pres konferenciji Tramp je ublažio taj stav, navodeći da poštuje pristup Mej Bregzitu.

“Jedino što tražim od Tereze je da se postaramo da možemo da trgujemo, da nemamo nikakve restrikcije, jer želimo trgovinu sa Britanijom a Britanija želi da trguje sa nama."

Mej je izjavila da britansko povlačenje iz Unije neće negativno uticati na trgovinu sa SAD ili drugim globalnim partnerima. Ali, kada je reč o imigraciji - uopšte nisu saglasni.

“Mislim da je imigracija veoma loša za Evropu i da menja njenu kulturološku sliku. Recimo, iako imam sjajne odnose sa Nemačkom i Angelom Merkel, smatram da imigracija mnogo škodi toj zemlji, kao i drugim delovima Evrope. I znam da nije politički korektno da to kažem, ali reći ću to naglas. Mislim da Evropa mora da se pripazi, jer joj se menjaju kulturološka i bezbednosna slika”, kazao je Tramp.

Imigracija je dobra za Veliku Britaniju. Godinama su ovde dolazili ljudi iz različitih kultura, sa različitim pogledima na svet i uvek su doprinosili našem društvu i ekonomiji. Naravno, važno je da imamo kontrolu nad granicama i da određujemo ko može, a ko ne može da dođe. To radimo već godinama i nastavićemo s tim", iznela je drugačije mišljenje premijerka Mej.

Predsednik Tramp, prva dama Melanija i britanska kraljica Elizabeta II.
Predsednik Tramp, prva dama Melanija i britanska kraljica Elizabeta II.

Posle razgovora u Čekersu - kući iz 16. veka koja je od 1921. godine zvanično odmaralište britanskih premijera - Tramp je sa prvom damom Melanijom otišao u dvorac Vindzor na čaj sa britanskim kraljicom Elizabetom Drugom.

Tramp je odavno govorio o svojoj želji da se sastane sa kraljicom ali za ovu kraljicu, takvi susreti sa američkim predsednicima su već uobičajeni, pošto se sastala sa 10 američkih lidera od kada je krunisana 1952. Tramp je međutim najnekonvencionalniji od savremenih američkih predsednika i u Britaniji je vlada izvesna napetost da li će se on pridržavati protokola.

Trampovu posetu pratili su protesti na ulicama gradova širom Britanije. Jedna grupa demonstranata u Londonu dobila je dozvolu da koristi džinovski balon sa predsednikovim likom koji Trampa prikazuje kao razjarenu, narandžastu bebu, a koji je lebdeo iznad zgrade britanskog parlamenta.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan ocenio je da demonstracije nisu anti-američke već pokazuju protivljenje "politici straha i očaja". Agencija AP je procenila da je na ulicama Londona demonstriralo 64 hiljade ljudi.

Predsednik i prva dama SAD sa britanskom premijerkom i njenim suprugom Filipom.
Predsednik i prva dama SAD sa britanskom premijerkom i njenim suprugom Filipom.

Tramp i prva dama su sinoć prisustvovali gala večeri u njihovu čast čiji je domaćin bila britanska premijerka u palati iz 17. veka, 100 kilometara severozapadno od Londona. Tokom večeri, dnevnik San objavio je opsežni intervju sa Trampom, u kojem predsednik kritikuje Terezu Mej da je "upropastila Bregzit".

"Rekao sam Terezei Mej kako da vodi Bregzit", rekao je američki lider u intervjuu, "ali me ona nije slušala."

Tramp je takođe upozorio Mej u intervjuu da nijedan budući trgovinski sporazum sa Britanijom nije izvestan ako Britanija bude imala "meki" izlazak iz Unije. "Ako tako postignu dogovor, trebalo bi da trgujemo sa EU umesto sa Britanijom", rekao je Tramp. Takođe je konstatovao da je plan o "mekom Bregzitu" nepovoljan po SAD zato što se EU "veoma loše ponaša prema SAD u trgovini".

Tramp je međutim hvalio bivšeg šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona, koji je podneo ostavku ranije ove nedelje zbog strategije mekog Bregzita, navodeći da bi Džonson bio "sjajan premijer."

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders je, odgovarajući na pitanja o predsednikovom intervjuu za San, soapštila: "Predsednik veoma voli i poštuje premijerku Mej. U intervjuu za San je rekao da je ona "veoma dobra osoba" i nikada nije rekao ništa loše o njoj... Zahvalio joj se za divan prijem ovde u Ujedinjenom Kraljevstvu."

Predsednik Tramp je u razgovoru za San takođe izjavio da gradonačelnik Londona Kan "ima veoma loš učinak kada je reč o terorizmu" pošto je dozvolio tolikom broju migranata da dođu u grad.

Kan je izjavio za radio BBC: "Ideja da za porast kriminala možete da okrivite imigrante iz Afrike je apsurdna" i svaki put kada je iznese moramo da ga ispravimo i prozovemo .

Trampovi će posetu Velikoj Britaniji završiti privatno - vikendom u Škotskoj, posle kojeg američki predsednik putuje u Helsinki, gde će se u ponedeljak sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG