Linkovi

Trampov savet koji Tereza Mej nije poslušala: "Tužite EU"


Britanska premijerka Tereza Mej izlazi iz BBC-ja posle gostovanja u političkom programu Endrua Mara 15. jula 2018.
Britanska premijerka Tereza Mej izlazi iz BBC-ja posle gostovanja u političkom programu Endrua Mara 15. jula 2018.

Američki predsednik Donald Tramp savetovao je britansku premijerku Terezu Mej da tuži Evropsku uniju umesto da pregovara sa blokom, u okviru njene strategije za Bregzit.

"Rekao mi je da treba da tužim EU", izjavila je Mej za BBC. "Tužite EU. Ne ulazite u pregovore - tužite ih."

Otkrivši šta joj je Tramp rekao, premijerka je okončala višednevne spekulacije o tome koji je savet dobila od američkog lidera.

Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Tramp na zajedničkoj pres konferenciji u rezidenciji britanske premijerke Čekers.
Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Tramp na zajedničkoj pres konferenciji u rezidenciji britanske premijerke Čekers.

Tramp je prošle nedelje u intervjuu za tabloid "San" rekao da je dao Mej savet koji ona nije sledila. On je uoči sastanka sa Mej rekao tom listu da ga premijerka "nije poslušala".

"Sve bih uradio mnogo drugačije. Rekao sam Terezi Mej šta da uradi ali ona me nije slušala, želela je da ide drugačijim putem", izjavio je Tramp.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom u petak, Tramp nije otkrio koji je savet dao Mej ali je rekao da veruje da je "taj savet smatrala suviše brutalnim".

Dodao je "Mogu da razumem zašto bi mislila da je suviše strog, ali možda će to jednog dana uraditi. Ako ne sklope pravi dogovor, ona će možda uraditi ono što sam predložio ali to nije lako."

Mej je takođe izjavila za BBC da ju je Tramp savetovao da ne prekida pregovore "jer si onda u teškoj situaciji."

Proteklih nekoliko meseci, britanskom politikom dominiraju prepirke, nervoza i spekulacije o tome kako, kada i pod kojim uslovima će Britanija izaći iz EU i kakav će biti njen odnos sa najvećim trgovinskim partnerom posle Bregzita.

Britanija je na referendumu u junu 2016. tesnom većinom glasala za izlazak iz EU.

Mej stranci: Podržite me ili možda neće biti Bregzita

Tereza Mej u nedelju je upozorila svoju podeljenu stranku da možda "neće biti Bregzita" ako opstruiraju njen plan da uspostavi bliži odnos sa Unijom nakon napuštanja najvećeg svetskog trgovinskog bloka.

“Moja poruka zemlji ovog vikenda je jednostavna: Ne smemo da gubimo iz vida šta je cilj", napisala je Mej na Fejsbuku. "Ako to ne uradimo, rizikujemo da završimo bez Bregzita."

To što sudbinu Bregzita dovodi u vezu sa sopstvenim opstankom na tako eksplicitan način pokazuje da je pozicija Mej i dalje veoma osetljiva nakon što je njena vlada ušla u krizu a američki predsednik Tramp javno kritikovao njenu strategiju Bregzita.

XS
SM
MD
LG