Linkovi

Trampa u Britaniji očekuju ceremonije i protesti


Predsednik Donald Tramp dolazi u Kolorado na diplomsku ceremoniju pitomaca Američke vazduhopolovne akademije, 30. maja 2019.
Predsednik Donald Tramp dolazi u Kolorado na diplomsku ceremoniju pitomaca Američke vazduhopolovne akademije, 30. maja 2019.

Predsednik Donald Tramp će 3. juna doputovati u zvaničnu posetu Velikoj Britaniji na poziv engleske kraljice Elizabete II. Prisustvovaće obeležavanju 75. godišnjice iskrcavanja američkih snaga u Normandiji u Drugom svetskom ratu, poznatog kao Dan D. Bela kuća navodi da će ova poseta potvrditi “postojani specijalni odnos” izmedju dve zemlje. Medjutim, kako izveštava Petsi Vidakusvara, pored pompe, poseta će biti obeležena i protestima.

3. juna predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija sastaće se sa Kraljicom Elizabetom II tokom državne posete, posle prošlogodišnjeg susreta američkog predsednika i Kraljice tokom Trampove radne posete Britaniji.

Predsednik Tramp i britanska kraljica Elizabeta II pored počasne garde, 14. jula 2019.
Predsednik Tramp i britanska kraljica Elizabeta II pored počasne garde, 14. jula 2019.

Državna poseta uključuje više ceremonija a zemlja domaćin plaća troškove. Poziv je upućen pošto je Tramp preuzeo položaj, ali je odložen iz više razloga uključujući bezbednost.

“Poseta je u više navrata zakazivana i otkazivana. Ogromna kontroverza okružuje državnu posetu Donalda Trampa”, primećuje Čarls Kapčan iz Saveta za odnose sa inostranstvom.

75 godina pošto su savezničke trupe proterale nemačke snage iz Francuske Tramp će prisustvovati komemoraciji dana iskrcavanja u Portsmautu u Britaniji, i u Normandiji u Francuskoj.

Predsednik će prisustvovati državnom banketu u Bakingemskoj palati i održati bilateralni sastanak sa premijerkom Terezom Mej koja će napustiti položaj dva dana po Trampovom odlasku, zbog neuspeha da postigne sporazum o izlasku Britanije iz Evropske unije.

“Očekujem da će on govoriti veoma pohvalno o Mej u javnim nastupima sa njom i poželeti joj sve najbolje. Medjutim, ne verujem da postoji velika dubina u tom odnosu. Ne mislim da njih dvoje isto gledaju na stvari niti da imaju jaku ličnu vezu”, primećuje Džejkob Parakilas iz Četam Hausa.

Nekoliko dana pre polaska, Tramp je rekao da bi mogao da se sastane sa Borisom Džonsonom i Najdželom Faradžom, političarima koji se zalažu za Bregzit, dok Džonson nastoji da na položaju zameni Mej.

“Nije na meni da podržavam ljude. Medjutim, imam puno poštovanja za njih dvojicu", kazao je Tramp.

Tramp i Mej bi i dalje mogli da razgovaraju o važnim pitanjima vezanim za američko-britanske odnose, uključujući pregovore o budućem trgovinskom sporazumu i kako se suočiti sa Iranom i Kinom.

“Posebno o pitanju Huaveja, ali isto tako šire o kineskim investicijama, gde su Sjedinjene Države zauzele tvrdji pristup nego Velika Britanija, i pitanju konfrontacije sa Iranom, za koju su Sjedinjene Države pod Trampom daleko više zainteresovane nego bilo Britanija ili Francuska.” ističe Džejkob Parakilas, analitičar Četam Hausa.

Protest zbog posete američkog predsednika Britaniji, 13. jula 2018.
Protest zbog posete američkog predsednika Britaniji, 13. jula 2018.

Prošle godine više od 100.000 ljudi je protestovalo u Londonu i na drugim mestima u Britaniji. Ove godine organizatori navode da očekuju sličan broj ljudi, koji će protestovati protiv Trampove politike, uključujući imigraciju i klimatske promene.

XS
SM
MD
LG