Linkovi

Tramp Britaniji: Napustite pregovore sa EU ako ne dobijete što želite


Predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Britaniji, 13. jul 2018.
Predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Britaniji, 13. jul 2018.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi Britanija trebalo da odbije da plati 50 milijardi dolara za napuštanje Evropske unije i da bi trebalo da napusti pregovore o Bregzitu, ako Brisel ne ispuni zahteve Londona.

Tramp je u intervjuu dnevniku "Sandej tajms" uoči državne posete Britaniji, koja počinje u ponedeljak, rekao da bi sledeći britanski lider trebalo da pošalje jednog od lidera kampanje za izlazak iz EU Najdžela Faraža da razgovara sa Evropskom unijom.

Tramp je poručio da Britanija mora da napusti Evropsku uniju ove godine.

“Moraju to da urade. Moraju da sklope dogovor. Ako ne dobiju što žele, ja bih napustio pregovore. Ako ne dobijete pošten dogovor, napuštate razgovore", rekao je Tramp.

​Takođe je ponovo podržao kandidate za položaj premijera koji su rekli da Britanija mora da napusti EU 31. oktobra, sa ili bez dogovora.

Među kandidatima za naslednika Tereze Mej su bivši šef diplomatije Boris Džonson, kojeg je Tramp hvalio u intervjuu za britanski dnevnik San, kao i bivši ministar za Bregzit Dominik Rab i ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

Američki lider naglasio je i da bi konzervativci pogrešili ako ne bi uključili Faraža u pregovore sa Briselom, nakon njegovog uspeha na prošlomesečnim izborima za Evropski parlament.

“Mnogo volim Najdžela. Ima mnogo da ponudi, pametan je. Neće da ga uključe, ali samo pomislite kako bi dobro prošli kad bi to uradili", naglasio je Tramp.

Dodao je i da bi morao da upozna lidera opozicionih laburista Džeremija Korbina, pre nego što bi odobrio američkim obaveštajnim službama da dele najosetljviije tajne sa levičarskom vladom.

XS
SM
MD
LG