Bajden traži od Kongresa tromesečno ukidanje poreza na benzin i dizel

Predsednik SAD Džo Bajden govori o cenama goriva u Beloj kući (Foto: AP)

Američki predsednik Džo Bajden u sredu je zatražio od Kongresa da usvoji tromesečnu suspenziju federalnog poreza na gorivo da bi se smanjile rekordne cene na pumpama i pomoglo američkim porodicama tokom leta.

"Možemo da smanjimo cene goriva i porodicama pružimo malo olakšanje", rekao je Bajden u obraćanju u Beloj kući.

Predsednik je takođe pozvao pojedinačne države da privremeno ukinu državne poreze na gorivo, koji su često veći od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođaća će tražiti da na predstojećem sastanku sa sekretarkom za energiju iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.

“To ne smanjuje patnje, ali će biti od velike pomoći. Ja radim ono što je do mene. Želim da Kongres, države i industrija takođe urade nešto", poručio je Bajden.

Bajden i njegovi savetnici su ovo pitanje razmatrali mesecima u svetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cene goriva koje su doprinele padu popularnosti predsednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru.

Za privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu (oko 3,8 litara) i 24,4 na dizel potrebno je odobrenje Kongresa, zbog čega je Bajdenov zahtev uglavnom simboličan.

Više članova Kongresa iz obe stranke protivi se ukidanju poreza, a neke demokrate, među kojima je i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, strahuju da bi taj potez imao ograničen uticaj na cene ako veći deo uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

Ako bi od ukidanja poreza koristi imali samo potrošači, vozači bi štedjeli oko 3,6 odsto na pumpama kada je prosečna cena 5 dolara po galonu širom zemlje, prenosi AP.

Ne propustite: Koliko za gorivo? Šok na pumpama širom sveta

Jedan od vodećih republikanaca u Senatu, senator Džon Tjun u sredu je međutim rekao da Kongres neće odobriti supsenziju federalnog poreza na gorivo i da je potez administracije "samo još jedan trik".

Bajden traži od Kongresa da suspenduje porez na gorivo do kraja septembra, što će značiti i izgubljeni doprinos za Fond za autoputeve od oko 10 milijardi dolara, ali bi to moglo da se nadoknadi iz drugih delova budžeta gde prihodi rastu, a deficit se smanjuje dok se Sjedinjene Države oporavljaju od pandemije kovida 19, dodaje se u saopštenju.

Pojedine države, kao što su Njujork i Kontektikat, već su privremeno ukinule državne poreze na gorivo, dok su druge razmatrale ideje kao što su povraćaj novca i direktna pomoć.

Bajden će o zahtevu Kongresu govoriti tokom obraćanja u sredu popodne po lokalnom vremenu.

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cena i nestašica.

Ne propustite: Bajden za AP o inflaciji, Rusiji, pesimizmu u zemlji

"Privremeno ukidanje federalnog poreza na gorivo svakako će obezbediti kratkoročno olakšanje za vozače u Americi, ali neće rešiti suštinu problema - neravnotežu u snabdevanju i potražnji za naftnim proizvodima", saopštio je portparol industrijskog udruženja Američkih proizvođača goriva i petrohemije, i dodao da su i dalje potrebne dugoročne mere da bi se povećala proizvodnja energije u SAD.

Prosečne cene goriva na pumpama trenutno su blizu 5 dolara po galonu, a sve veća potražnja poklopila se sa gubitkom od oko milion barela dnevno proizvodnog kapaciteta. Poslednje tri godine, mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije.