Linkovi

Bajden oslobađa naftu iz rezervi na 6 meseci da bi kontrolisao cene benzina


ARHIVA - Benzinska pumpa u Long Biču u Kaliforniji, 11. marta 2022.
ARHIVA - Benzinska pumpa u Long Biču u Kaliforniji, 11. marta 2022.

Predsednik Džo Bajden naredio je da se oslobodi milion barela nafte dnevno iz nacionalnih strateških rezervi u narednih šest meseci, saopštila je Bela kuća, u pokušaju da kontroliše cene energenata koje su skočile kada su SAD i saveznici uveli oštre sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

“Suština je da ako želimo niže cene benzina moramo da odmah imamo veće zalihe nafte", rekao je predsednik u obraćanju Amerikancima u kome je objasnio plan svoje administracije za kontrolisanje cena benzina.

"Ovo je trenutak posledica i opasnosti po svet, a američke porodice trpe udarac po novčaniku na pumpama", rekao je Bajden.

Iz Bele kuće je takođe najavljeno da će Bajden pozvati Kongres da uvede finansijske kazne kompanijama za naftu i gas koje koriste javno zemljište ali ne proizvode električnu energiju.

Bajdenov potez pokazuje da je nafta i dalje velika ranjivost SAD na domaćem i spoljnopolitičkom planu. Visoke cene benzina dovele su do pada Bajdenovog rejtinga popularnosti u Americi, dok su se milijarde dolara ulile u vojni budžet Rusije dok nastavlja da vodi rat protiv Ukrajine. Oslobađanje naftnih rezervi bi stvorilo pritisak koji bi doveo do smanjenja cena benzina, ali je Bajden već dva puta naredio oslobađanje nafte iz strateških rezervi a da nije došlo do značajnijeg pomaka na tržištu nafte.

XS
SM
MD
LG