Troje ubijenih u pucnjavi na univerzitetu u Mičigenu, motiv još nepoznat

Radnici čiste stepenice i trotoar posle pucnjave na Univerzitetu Mičigena(Foto: Lansing State Journal/Mike Ellis/USA TODAY NETWORK via REUTERS)

Tri osobe su ubijene a pet je povređeno u pucnjavi na kampusu Univerziteta Mičigen u ponedeljak kasno uveče. Napadač je izvršio samoubistvo.

Kris Rozman, privremeni zamenik načelnika policije na kampusu, rekao je novinarima u utorak rano ujutru da su svi povređeni hospitalizovani u teškom stanju. Lekari su naveli da je četvoro operisano.

Policija je identifikovala napadača kao 43-godišnjeg Entonija Mekreja i pokušava da utvrdi zašto je otvorio vatru. Zbog pucnjave, kampus je bio blokiran, a potera za napadačem je trajala oko tri sata.

“Ne znamo šta mu je bio motiv", rekao je Rozman i dodao da Mekrej nije bio student niti zaposleni na kampusu, i ni na koji način povezan sa univerzitetom.

Takođe je naveo da policija suprostavila napadaču pre nego što je on izvršio samoubistvo - oko tri sata nakon što je pucnjava prijavljena.

"Nemamo pojma zašto je došao na kampus da ovo uradi. To je deo naše istrage", rekao je on.

Ne propustite: Kamion uletio među pješake u Njujorku, jedna osoba preminula

Policija je kod napadača pronašla papir "koji je ukazivao na pretnju" protiv dve državne škole u Juingu, u Nju Džersiju. Policija u Juingu je saopštila da je "istragom utvrđeno da je Mekrej imao "probleme sa mentalnim zdravljem", da je imao veze sa tim mestom i da su škole u tom području zatvorene "iz predostrožnosti".

Mekrejov sused u Lensingu, u Mičigenu, rekao je za Rojters da je Mekrej pravio probleme i često pucao u svoju kuću.

Pucnjava je počela u jednoj akademskoj zgradi i nastavila se nešto kasnije u obližnjem studentskom sindikatu, što je navelo vlasti da narede onima u kampusu da odmah potraže zaklon.

Studentkinja Kler Papulias bila je na času istorije Kube, kada je napadač ušao u njenu učionicu. Kaže da je legla na pod kada je čula pucnjavu.

"Nikada neću zaboraviti vrisku mojih kolega koje su zvale u pomoć. Neko je vikao da je ušao napadač i da svi moramo da legnemo na pod. U tom trenutku sam mislila da ću da umrem", ispričala je Papulias za televizijsku mrežu NBC.

"Naš kampus tuguje", rekla je novinarima Tereza Vudraf, privremena predsednica univerziteta. "Svi ćemo tugovati i vremenom ćemo se promeniti. Ne možemo dozvoliti da se ovo ponovi".

Univerzitet je otkazao sve aktivnosti u kampusu na 48 sati. Kampus u Ist Lensingu, u državi Mičigen, ima oko 50.000 studenata, a nalazi se 145 kilometara severozapadno od Detroita.

Ne propustite: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo četvoro studenata u Ajdahu

Pucnjava u Mičigenu je najnovije masovno ubistvo od početka nove godine u SAD. Desetine ljudi su izgubile život u masovnim pucnjavama, uključujući 11 osoba ubijenih u Kaliforniji za vreme proslave lunarne Nove godine.

2022. dogodilo se više od 600 masovnih pucnjava u SAD, u kojima je ubijeno ili ranjeno najmanje četvoro ljudi, prema podacima organizacije Arhiva o oružanom nasilju.

Ovo je jedinstveno američki problem", izjavila je guvernerka Mičigena Grečen Vitmer. Dodala je i da je predsednik Džo Bajden pružio podršku tokom telefonskog razgovora.

"Besna sam što moramo da na još jednoj konferenciji za novinare govorimo o pogibiji naše dece u školama. Ako ovo nije povod da nešto uradimo, onda ne znam šta jeste", poručila je članica Kongresa iz Mičigena Elisa Slotkin.

Pucnjava se dogodila oko 50 kilometara južno od Oksforda, u Mičigenu, gde je tinejdžer 2021. ubio četvoro učenika lokalne srednje škole, puškom koju mu je otac poklonio za Božić.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.