Linkovi

Uhapšena dvojica osumnjičenih za ubistvo mlade majke i bebe u Kaliforniji


ARHIVA: Detektivi okruga Tuler istražuju pucnjavu u Gošenu u Kaliforniji, 16. januara 2023.
ARHIVA: Detektivi okruga Tuler istražuju pucnjavu u Gošenu u Kaliforniji, 16. januara 2023.

Dvojica članova bande uhapšena su u petak zbog ubistva šest osoba, među kojima su bile jedna tinejdžerka i njena beba. Masakr se dogodio u Kaliforniji u januaru.

Šerif okruga Tuler Majk Bodro rekao je da je 25-godišnji Noa Dejvid Berd u pritvoru, a 35-godišnji Anhel "Nanu" Uriarte je ranjen u okršaju sa federalnim agentima i operisan, ali je u stabilnom stanju i očekuje se da će preživeti.

Drago mi je što možemo da ovu dvojicu muškaraca stavimo iza rešetaka", izjavio je šerif.

Pucnjava 16. januara se odigrala u kući čoveka koji se dovodi u vezu sa suparničkom bandom u odnosu na onu koja je izvršila masakr. Osumnjičeni, kao i članovi porodice žrtava imaju dugu istoriju nasilja, ali motiv za pucnjavu "još nije sasvim jasan", saopštio je šerif Bodro na konferenciji za novinare u mestu Vizalia. Obojica osumnjičenih su optužena u šest tačaka za ubistvo i druga krivična dela. Preti im smrtna kazna ili doživotna robija bez prava na pomilovanje, naveli su tužioci.

Šest žrtava, među kojima tinejdžerka i njena beba, upucane su 16. januara u Gošenu, ruralnoj zajednici sa oko tri hiljade stanovnika u dolini San Hoakin.

Osumnjičeni su bili pod 24-časovnim nadzorom policije počevši od 23. januara, u okviru velike istrage u kojoj su učestvovali detektivi, tužioci i federalni Biro za alkohol, duvan, oružje i eksplozivne naprave, kao i druge vladine agencije za sprovođenje zakona. Pretražene su lokacije u Gošenu i Vizaliji, kao i ćelije osmorice zatvorenika povezanih sa bandom Nuestra Familia u pet državnih zatvora, dodao je Bodro.

On je rekao da se, pre hapšenja, čekalo na DNK analizu kako bi tužilaštvo imalo još jači slučaj, ali nije naveo više detalja o dokazima koji su sakupljeni.

Dvojica osumnjičenih i ranije su bila u sukobu sa zakonom. Uriarte je 2015. osuđen za napad vatrenim oružjem, u kome je učestvovala jedna ulična banda, a Bred je osuđivan kao maloletni delikvent.

Žrtve pucnjave identifikovane su kao 72-godišnja Roza Paraz, 52-godišnji Eladio Paraz Junior, 49-godišnja Dženifer Anala, 19-godišnji Markos Paraz, 16-godišnja Alisa Paraz i 10-mesečni Nikolas Paraz.

Ulica u Monterej parku u kojoj je izvršeno masovno ubistvo za vreme proslave lunarne Nove godine, 22. januara 2023.
Ulica u Monterej parku u kojoj je izvršeno masovno ubistvo za vreme proslave lunarne Nove godine, 22. januara 2023.

Na video snmiku kamera za nadzor, koji su nadležni objavili u petak, vidi se tinejdžerka kako istrčava iz kuće, stavlja svoju bebu na zemlju s druge strane ograde i zatim preskače ogradu. Vlasti navode da je Berd ubio tinejdžerku i bebu, koje su pronađene na ulici, upucane u potiljak. Među odraslim žrtvama je žena kojoj je pucano u glavu dok je klečala.

Šerif je saopštio da je Alisa Paraz tek dobila puno starateljstvo nad svojim sinom, nakon što je nekoliko meseci beba bila u nadležnosti socijalnih službi. Beba je vraćena Alisi 13. januara - tri dana pre nego što su ubijeni.

Januar je bio izuzetno smrtonosan mesec u Kaliforniji. 21. januara, 11 osoba je ubijeno a devet je ranjeno u pucnjavi u plesnoj dvorani u Monterej parku. Napadač je kasnije izvršio samoubistvo. 23. januara, sedmoro ljudi je ubijeno a jedna ranjena u pucnjavama na dve farme u mestu Haf Mun Bej.

XS
SM
MD
LG