Linkovi

Tramp se nada da će se "složiti" sa Rusijom


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovara tokom foto sesije na samitu APEC-a, u Danangu, Vijetnam, 11. novembra 2017.

Predsednik Donald Tramp u utorak tokom sastanka u Beloj kući sa liderima baltičkih država rekao je da se nada da će se SAD "složiti" sa Rusijom.

"Mislim da mogu da imam vrlo dobre odnose sa (ruskim) predsednikom (Vladimirom) Putinom", rekao je Tramp. "Takođe postoji velika mogućnost da se to neće dogoditi. Ko zna, OK?"

Tramp se hvalio da "niko nije bio črvršći prema Rusiji", ali je insistirao da bi više otvorenih linija komunikacije između njega i ruskog lidera koristilo SAD.

"Složiti se sa Rusijom bi bila dobra stvar, ne loša stvar", rekao je. "I svi se oko toga slažu, osim glupih ljudi".

Video: Samit SAD-Rusija

​Ali, eksperti kažu da je eskalacija tenzija koje su izbile kao posledica trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Britaniji učinila da ovo vreme bude pogrešno za Trampa da pozove Putina u Belu kuću. Moskva negira odgovornost za napad otrovom u Britaniji.

“Ovo nije trenutak da se predsednik Putin poziva u Belu kuću u državnu posetu, i počasti koje idu uz to, kada u suštini proterujete ruske diplomate”, smatra Mark Simakovski iz Atlantskog saveta.

Luk Kofi, iz Heritedž fondacije, istraživačke grupe koja naginje konzervativizmu, kaže za Glas Amerike: "Imati regularnu komunikaciju sa predsednikom Putinom je jedna stvar, odgovorna stvar i nešto što smo imali čak i u vrhuncu Hladnog rata. Ali imati samit, bilo da je u Moskvi ili Vašingtonu - za to je pogrešno vreme".

Portparolka Bele kuće, Sara Hakabi Sanders, rekla je u ponedeljak da su Tramp i Putin "raspravljali o bilateralnom sastanku u ne tako dalekoj budućnosti" tokom poslednjeg telefonskog razgovora i da bi Bela kuća bila moguća lokacija za sastanak.

Poslednji put, Putin je pozvan da poseti Belu kuću 2005, kada je predsednik bio Džordž Buš mlađi. Stručnjaci smatraju da će se novi članovi Trampovog tima za nacionalnu bezbednost verovatno usprotiviti ovom Trampovom pozivu.

“Ukoliko on to želi, postoji velika verovatnoća da će se to i dogoditi, ali u Beloj kući će biti značajnog otpora ovoj ideji. Mislim da će savetnik za nacionalnu bezbednost Bolton i budući državni sekretar Majk Pompeo biti veoma rezervisani zbog tajminga”, ocenjuje Simakovski.

Drugi stručnjaci ističu da su Rusi želeli poziv od kada je Tramp preuzeo položaj.

“Rusi traže takav susret otkad je Tramp izabran. Videli su kako su se odnosi između Kine i SAD i Japana i SAD, i tako redom, popravili čim se predsednik Tramp sastao sa liderima tih stranih zemalja", ističe Ričard Vajc iz Instituta Hadson.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG