Linkovi

Senatski odbor: Rusija pokušala da pomogne Trampu


Ruski predsednik Vladimir Putin drži godišnji govor o stanju zemlje u Moskvi, 1. marta 2018.
Ruski predsednik Vladimir Putin drži godišnji govor o stanju zemlje u Moskvi, 1. marta 2018.

Senatski odbor za obaveštajna pitanja zaključio je da je obaveštajna zajednica u pravu u svojim nalazima da je ruski predsednik Vladimir Putin pokušao da pomogne Donaldu Trampu kada se Moskva 2016. umešala u američke predsedničke izbore.

Dvostranački izveštaj koji je objavljen u utorak nije u saglasnosti sa zaključcima republikanaca iz odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, koji su ocenili da je obaveštajna zajednica došla do pogrešnog zaključka da je Moskva želela da pobedi Tramp.

"Odbor je proveo proteklih 16 meseci analizirajući izvore, savremene obaveštajne tehnike i analitički rad u osnovi procene obaveštajne zajednice i ne vidi razlog da ospori njene zaključke", saopštio je republikanski senator Ričard Bur, predsedavajući odbora.

Senatski odbor zaključio je da je procena obaveštajne zajednice "proizvod solidnih obaveštajnih podataka."

"Veliki broj izveštaja, zasnovan na različitim obaveštajnim disciplinama, javno dostupnim podacima o političkim preferencama ruskog državnog vrha i sadržaju ruskih medija, pokazao je da je Moskva pokušavala da omalovaži i kritikuje bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton", navodi se u sažetku izveštaja koji nije klasifikovan.

Odbor je ustanovio da su male razlike u nalazima CIA-e, FBI-ja i NSA bile "razumne, transparentne i o njima se otvoreno raspravljalo među agencijama i analitičarima."

Predsednik Tramp je izražavao snažno neslaganje sa zaključcima obaveštajnih agencija i više puta isticao da Rusija poriče mešanje u izbore. "Rusija nastavlja da govori da nisu imali nikakve veze sa mešanjem u naše izbore", tvitovao je Tramp prošle nedelje.

XS
SM
MD
LG