Linkovi

Tramp: Rusija tvrdi da se nije mešala u izbore u SAD


Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin

Američki predsednik Donald Tramp i dalje odbacuje navode da se Moskva mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Tramp je više puta oštro kritikovao istragu specijalnog tužioca Roberta Malera kao "lov na veštice", ali je u tvitu u četvrtak nagovestio da prihvata tvrdnje Rusije da se nije mešala u američke izbore.

"Rusija nastavlja da govori da nije imala veze sa mešanjem u naše izbore", poručio je Tramp na Tviteru.

Trampov stav drugačiji je od poruke njegovog državnog sekretara Majka Pompea koji je u sredu rekao da će američki lider, na samitu sa Putinom 16. jula u Helsinkiju, sigurno upozoriti ruskog lidera da je "potpuno neprihvatljivo" da se meša u američke izbore.

Američka obaveštajna zajednica zaključila je da se Rusija mešala u izbore da bi pomogla Trampu da pobedi, dok je Maler već podneo optužnicu protiv ruskih pojedinaca i entiteta zbog pokušaja da utiču na glasanje.

Međutim, dan nakon što je najavljen samit sa Putinom, Tramp je ponovo napao Malera i njegovu istragu, koja traje više od godinu, tvrdeći između ostalog da nije bilo "dosluha (sa Rusijom) i opstrukcije".

Bela kuća saopštila je da će Tramp i Putin razgovarati o nizu bezbednosnih pitanja, dok je u saopštenju Kremlja navedeno da će dvojica lidera razgovarati o "aktuelno stanju i izgledima za razvoj rusko - američkih odnosa".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG