Linkovi

Zvaničnici: Požar u Kaliforniji će možda divljati do septembra


Spaljeni automobili u požaru Ranč, delu požara Mendosino kompleks, u Spring Veliju u blizini Klirlejka, u severnoj Kalirofniji, 7. avgusta 2018.
Spaljeni automobili u požaru Ranč, delu požara Mendosino kompleks, u Spring Veliju u blizini Klirlejka, u severnoj Kalirofniji, 7. avgusta 2018.

Zvaničnici u Kaliforniji upozoravaju da možda neće pre septembra biti u mogućnosti da okruže najveći požar u istoriji države, koji se već proširio na oblast veću od Los Anđelesa.

Vatrena stihija, poznata kao požar Mendosino kompleks, nastala je od dva odvojena požara koja su gorela u severnom Mendosinu i okrugu Lejk, koji su se spojili i od srede zajednički spalili 1.217 kvadratnih kilometara.

Kalifornijski sekretarijat za šumarstvo i zaštitu od požara (Kal Fajer) saopštio je ranije da očekuje da bi požar mogao da bude u potpunosti opkoljen do 15 avgusta, ali je u sredu promenio prognozu na 1. septembar.

Zvaničnici kažu da je 14.000 vatrogasaca, uključujući i zatvorenike i vatrogasce pridošle iz inostranstva, preseklo linije širenja oko polovine požara, kako bi stavili pod kontrolu požar na oko 160 kilometara severno od San Franciska.

Te linije drže južnu ivicu požara da se ne proširi na nastanjene oblasti istočne strane Klirlejka. Ali, Kar Fajer saopštava da je požar van kontrole na severu i da tutnji ka udaljenim i nenastanjenim oblastima sa gustom šumom, dok vatrogasci beleže rekordne temperature vazduha.

Požar Mendosino komopleks jedan je od 18 koji su goreli u toj državi u sredu.

U južnoj Kaliforniji, vlasti su uhapsile 51-godišnjeg muškarca osumnjičenog da je podmetnuo vatru povezanu sa požarom u klivlendskom nacionalnom parku, južno od Los Anđelesa.

Taj požar, koji se rasplamsao u ponedeljak, već je spalio 26 kvadratnih kilometara prostora. Tuce koliba je spaljeno, a u nekoliko ruralnih kanjona naložena je obaveza evakuacija. Zvaničnici nisu odmah saoopštili koliko je ljudi ugroženo.

Taj požar je do srede bio samo pet odsto pod kontrolom.

XS
SM
MD
LG