Linkovi

Vatrogasci suzbijaju smrtonosni požar u Kaliforniji


Požar u Redingu, u Kaliforniji
Požar u Redingu, u Kaliforniji

Hiljade stanovnika severnog dela Kalifornije, koje su bile primorane da napuste domove zbog smrtonosnog požara, čekale su u sredu na dozvolu da se vrate kućama s obzirom na to da su vatrogasci uspeli da u određenoj meri uspostave kontrolu nad jednom od najgorih vatrenih stihija u istoriji te savezne države.

U požaru je poginulo šest osoba, među kojima i dva vatrogasca, nakon što se plamen zbog jakog vetra brzo proširio na grad Reding i obližnje zajednice u području Šasta - Triniti. Četiri osobe se i dalje vode kao nestale.

Uništeno je više od hiljadu kuća i 400 biznisa, a požar i dalje preti brojnim zgradama. Zapaljeno je oko 469 kvadratnih kilometara zemljišta, što je područje veće od Detroita.

Međutim, zahvaljujući povoljnijim vremenskim uslovima, oko četiri hiljade vatrogasaca uspelo je da značajno suzbije požar, dok je pojedinim građanima dozvoljeno da se vrate kućama. I dalje je raseljeno više od 35 hiljada ljudi.

Slabiji vetar pomogao je i vatrogascima koji pokušavaju da ugase dva požara u južnom delu Nacionalne šume Mendosino, gde je evakusano više od 12 hiljadu ljudi. Požari su uništili više od 32 hiljade hektara zemljišta.

XS
SM
MD
LG