Linkovi

Požar u Kaliforniji prerastao u najveći u istoriji te države


Vatrogasac se bori sa požarom Mendocino, 30. juna 2018, u Lejkportu, Kalifornija.

Vlasti u zapadnoj američkoj državi Kalifornija saopštile su da je šumski požar, koji gori više od nedelju dana, postao najveći u istoriji te države.

Plamena stihija, poznata kao Mendosino kompleks, nastala je od dva odvojena požra u severnom delu države, koji su se spojili i zajedno spalili 115.000 hektara i po veličini nadmašili požar Tomas iz decembra 2017.

Kalifornijski sekretarijat za šumarstvo i zaštitu od požara (CAL FIRE) kaže da je do ponedeljka kasno uveče požar Mendosino stavljen samo 30 odsto pod kontrolu i da i dalje raste. Vatra je do sada uništila oko 150 objekata.

Doren Gejtvud, oficir za informacije o požaru Mendosino kompleks, kaže za Glas Amerike da niko nije ubijen u vatrenoj stihiji. Gejtvud kaže da su uslovi visokih temperatura, niske vžanosti i jakog vetra još prisutni u toj oblasti, omogućavajući požaru da toliko naraste.

Gotovo 4.000 vatrogasaca i pripadnika drugih službi radi na suzbijanju požara, uključujući i posade helikoptera iz kojih se izbacuju suzbijači vatre.

CAL FIRE procenuje da bi požar mogao da bude stavljen pod kontrolu do sredine sledeće nedelje.

Slični uslovi takođe su doprineli rastu drugog požara, zvanog Kar požar, koji je takođe izbio u severnom delu Kalifornije. Taj požar, 12. najveći ikad zabeležen u državi, pokazao se kao mnogo smrtonosniji, ubivši pet civila i dva vatrogasca.

U nedelju, predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u toj oblasti, praveći tako preduslove za povećanje federalne pomoći u borbi protiv požara.

Tramp je na Tviteru u nedelju kritikovao zakone o životnoj sredini u toj državi, u delu borbe protiv požara.

"Šumski požari u Kaliforniji uvećani su i narasli su u mnogo gore zbog loših zakona o čovekovoj okolini koji ne dozvoljvaju velike količine spremne dostupne vode koja bi bila pravilno korišćena. Ona se preusmerava u Pacifik. Potrebno je i krčenje drveća kako bi se zaustavilo širenje požara", napisao je Tramp.

Liroj Vesterling, profesor za čovekovu okolinu na Univerzitetu Mersed u Kaliforniji, osporava Trampove komentare.

"Uredili smo sve naše reke u Kaliforniji i sva voda je izdvojena mnogo puta. Tako da mi nije jasno šta on preporučuje", rekao je Vesterling za San Francisko kronikl.

Eli Vejl, istraživač ponašanja požara na Univerzitetu Dejvis u Kaliforniji, kaže za Glas Amerike da su poslednjih godina klimatski uslovi koji omogućavaju nastajanje ovako velikih požara prisutni ranije i duže u državi, nego što je to bilo nekad.

"To je deo trenda, novog normalnog, sa kojim ćemo morati da se nosimo", rekao je guverner Kalifornije, Džeri Braun.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG