Linkovi

Sve veća razaranja od požara u Kaliforniji


Vatrogasac trči dok pokušava da spasi kuću, dok požar besni kroz Lejkport, Kalifornija, 31. jula 2018.
Vatrogasac trči dok pokušava da spasi kuću, dok požar besni kroz Lejkport, Kalifornija, 31. jula 2018.

Rezultat jednog od najgorih požara u istoriji Kalifornije porastao je u sredu na više od 1.000 uništenih domova i 200 oštećenih.

Dok se vatrogasci bore sa plamenom u blizini grada Redinga, 600 kilometara severoistočno od San Franciska, guverner Džeroi Braun rekao je novinarima da će poslati "sve što spasiocima bude zatrebalo" kako bi pomogao.

Tek prvog meseca u novoj budžetskoj godini, Kalifornija je potrošila oko 130 miliona dolara u borbi protiv vatrene stihije, što je jedna četvrtina godišnjeg budžeta za borbu protiv požara.

Kalifornijski Sekrerarijt za šumarstvo i zaštitu od požara rekao je da je dodatnih 488 objekata, uključujući i ambare i skladišta, takođe uništeno u požaru, koji je sada šesti najrazorniji u istoriji države.

Prognozirane visoke temperature vazduha i suvo vreme čine borbu za obuzdavanje požara komplikovanijom. Vatrogasci su uspeli da stave pod kontrolu oko 35 odsto smrtonosnog požara, koji je ubio šestoro ljudi i naterao 38.000 da se evakuišu.

Dalje na jugu, novi požar izbio je kasno u utorak ugrozivši grad Kovelo, u blizini nacionalnog partka Mendocino.

Ta vatra je na oko 64 kilometra severno od mesta u Mendocinu i okruzima Lejk gde su požari blizanci spalili oblast gotovo tri puta veću od San Franciska, uništivši 14 domova i ugrozivši 12.000.

Služba nacionalnog parka saopštila je u utorak da dolina Josemint i druge oblasti treba da ostane zatvorena barem do nedelje, zbog teškog tima požara u Fergusonu. Zatvoreni su od 25. jula.

To je najduže zatvaranje Josemita od 1997, kada su poplave zatvorile park na gotovo dva meseca.

XS
SM
MD
LG