Linkovi

Zamenik ambasadora SAD u Srbiji menja Metjua Palmera u Stejt departmentu


Gabrijel Eskobar, novi zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Evropu i Evroaziju (Foto:rs.usembassy.gov)
Gabrijel Eskobar, novi zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Evropu i Evroaziju (Foto:rs.usembassy.gov)

Aktuelni zamenik ambasadora SAD u Srbiji, Gabrijel Eskobar, od 7. septembra preuzima novu dužnost u Stejt departmentu - dolazi na mesto zamenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, potvrđeno je Glasu Amerike u američkoj ambasadi u Beogradu.

Glas Amerike se takođe obratio Stejt departmentu sa pitanjem da li može da potvrdi da će Eskobar zameniti dugogodišnjeg zamenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera, te da li ce Palmer ostati na funkciji specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Portparol Stejt departmenta odgovorio je da u ovom trenutku nema ništa da saopšti u vezi sa kadrovskim pitanjima.

Specijalni izaslanik Palmer je bio veoma aktivan u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU, nedavno je posetio region i dao podršku dijalogu koji je trenutno u zastoju.

Novi zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju ima višegodišnje iskustvo u Srbiji, BiH, Crnoj Gori.

Kako se navodi u njegovoj biografijii na sajtu američke ambasade, Eskobar je u Beogradu bio otpravnik poslova do dolska aktuelnog ambasadora Entonija Godrfija.

U periodu od 1998. do 2001. radio je na prostoru bivše Jugoslavije: kao šef kabineta Visokog predstavnika u Banja Luci i šef kancelarije ambasade u tom gradu, bio je zamenik šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici, a potom i šef političkog odeljenja u Srbiji 2001, kada je američka ambasada ponovo otvorena.

Gabrijel Eskobar je, prema navodima iz biografije, bio na pozicijama u Pragu, Rimu i Moskvi. Radio je i u diplomatskim misijama u Iraku, Boliviji, Pakistanu.

Završio je Univerzitet Kolumbija u Njujorku, a govori srpski, španski, ruski, italijanski, češki i portugalski jezik.

XS
SM
MD
LG