Linkovi

Posle sastanka s Trampom Makron spreman na novi dogovor o Iranu


Tramp dočekao Makrona u Beloj kući
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Zvanični doček francuskog predsednika Emanuela Makrona u Beloj kući

Američki predsednik Donald Tramp dočekao je u utorak svog francuskog kolegu Emanuela Makrona u Beloj kući. Dvojica predsednika imala su bilateralne sastanke o globalnim pitanjima o kojima su imali različitite stavove. Ipak, izgleda da su se neke razlike posle sastanka smanjile, pa je tako francuski predsednik Makron rekao da je spreman da ponovo razgovara o sporazumu o denuklearizaciji Irana. Tramp i Makron razgovarali su o situaciji u Siriji, Severnoj Koreji i trgovini, a generalno su se saglasili da su odnosi dve zemlje odlični.

Francuski predsednik Makron i njegova supruga dočekani su uz najviše državne počasti ispred Bele kuće, uz intoniranje himni i defile garde.

Tramp je pozdravio dva veka prijateljstva i vojnih saveza dve zemlje i zahvalio se Makronu što se pridružio Sjedinjenim Državama i Britaniji u nedavnom raketnom napadu na Siriju.

​Srdačan odnos dvojica lidera pokazala su i pred sastanak.

“Gospodine predsedniče, svi govore kako imamo sjajne odnose. I u pravu su, nisu lažne vesti. Konačno nisu lažne vesti. Velika mi je čast što ste ovde, imamo sjajne odnose i treba da ih održavamo, evo skinuću perut sa vašeg sakoa – treba da budete savršeni.“

Tramp skinuo perut sa "savršenog" Makrona
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Na stolu su i bila pitanja oko kojih se SAD i Francuska ne slažu savršeno. Pre svih sporazum o denuklearizaciji Irana.

„Sporazum o Iranu je važno pitanje, o tome ćemo razgovarati. Ali to moramo da stavimo u kontekst bezbednosti celog regiona. Imamo i situaciju u Siriji, izbore u Iraku, želimo da očuvamo stabilnost zbog naših saveznika u regionu, i sporazum je deo šire slike“, saopštio je Makron.

Tramp je sporazum o denuklearizaciji nazvao lošim, skupim i suludim i upozorio Iran da ne pokreće ponovo nuklearni program.

„Ako ponovo pokrenu nuklearni program, zapamtite ovo – imaće veće probleme nego ikada!

Ipak, posle sastanka dvojice lidera, čini se da je Makron promenio stanovište. Kaže da sporazum o denuklearizaciji Irana ne treba poništavati, već da ga treba dopuniti i da je Francuska spremna da pregovara o novom dogovoru.

Makron i Tramp na konferenciji za novinare posle sastanka u Beloj kući
Makron i Tramp na konferenciji za novinare posle sastanka u Beloj kući

Želimo da radimo na novom dogovoru sa Iranom. Treba da radimo na tome da Iran nema nuklearne aktivnosti do 2025, da nema nikakvih nuklearnih aktivnosti, da sprečimo balističke probe i da nađemo političko rešenje za situaciju u celom regionu. Posvetićemo se tome u narednom periodu jer je to jedini način da obezbedimo stabilnost.“

Jedna od tema o kojima se razgovaralo bila je i Severna Koreja. Novinare je interesovalo zbog čega je Tramp, na sastanku sa Makronom, Kim Džong Una nazvao „veoma otvorenim i veoma časnim“.

Mislim da nam dobro ide za sada, sastanci su zakazani, i nismo dali nikakve ustupke Pjongjangu – bez obzira što mediji tako izveštavaju. Uveli smo im najstrože sankcije ikada, predsednik Ši nam je pomogao da rešimo problem. Videćemo, možda bude dobro, a možda svi samo gubimo vreme.“

Dvojica predsednika razgovarala su i o nedavnoj zajedničkoj akciji u Siriji. Američki predsednik je rekao da bi „voleo da povuče američke trupe iz Sirije relativno brzo“, ali da će dogovor o povlačenju trupa možda biti deo šireg konsenzusa o pitanju Irana.

Dok su dvojica predsednika razgovarala, njihove supruge posetile su izložbu slika Pola Sezana u Nacionalnoj galeriji portreta u Vašingtonu. Kasnije u utorak, bračni par Tramp biće domaćin bračnom paru Makron na večeri u Beloj kući, inače prvoj zvaničnoj večeri organizovanoj na toj lokaciji otkad je Donald Tramp postao američki predsednik. Na luksuznoj počasnog večeri očekuje se 150 gostiju.

XS
SM
MD
LG