Linkovi

Zvaničnici SAD na Kosovu: Ekonomski dogovori ne zamenjuju političke razgovore u Briselu


Metju Zais i Džon Jovanović u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike
Metju Zais i Džon Jovanović u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike

Zamenik pomoćnika sekretara SAD za energetiku Metju Zais i izvršni direktor kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Džon Jovanović boravili su na Kosovu dva dana, a poseta je imala cilj sprovođenje sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Kosova i Srbije potpisanog u Beloj kući 4. septembra.

Jovanović i Zais su u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike rekli da primena tog sporazuma jeste prioritet američke administracije.

"Ovde smo iz dva razloga, jedan je da se započne studija izvodljivosti za jezero Gazivode, a drugi je da se radi sa Kosovom i susedima u regionu na tome kako stvoriti bolje veze na energetskom tržištu, bilo da je reč o električnoj energiji ili prirodnom gasu. Imamo strategiju za prirodni gas za Balkan", rekao je predstavnik američkog sekretarijata za energetiku.

Zais je rekao da je njegova poseta povezana i sa prikupljanjem informacija i tehničkim procenama za jezero Gazivode.

Direktor kancelarije DFC u Beogradu Džon Jovanović kazao je da je optimista u vezi sa sporazumom o ekonomskoj normalizaciji Srbije i Kosova.

"Nadamo se da će ovo povećati mogućnosti za obe strane da izgrade poverenje kako bi zajedno radile na ekonomskoj normalizaciji i da ćemo imati priliku da ojačamo privatni sektor, kako bi međunarodni privatni kapital mogao da dođe ovde, da otvori više radnih mesta i ima dugoročni uticaj na obe ekonomije".

Jovanović je rekao da ekonomska saradnja sa susedima ne znači i ugrožavanje suvereniteta, političkog, etničkog ili verskog identiteta.

"Sporazumi o ekonomskoj normalizaciji nude velike mogućnosti, ali nisu zamena za političke razgovore u Briselu. I kao što je rekao sekretar Zais, naš osnovni cilj, jer je to u strateškom interesu SAD, je da te zemlje vidimo kao članice EU, da ojačamo prednosti demokratije, slobodnog tržišta", rekao je Jovanović.

Zvaničnik Sekretarijata za energetiku Metju Zais je rekao da ruske i kineske investicije u regionu smatra rizičnim i da je Zapadni Balkan važan za SAD, te da je američki cilj članstvo zemalja regiona u EU.

Ocenio je da je cilj Rusije da maksimizira zavisnost cele Evrope od gasa, a da SAD podržavaju otvoreno tržište za Balkan i Evropu, te da za energiju i prirodni gas postoje razni putevi isporuke.

Džon Jovanović je ocenio da region nije postao važan za SAD 4. septembra, kada je potpisan sporazum u Beloj kući, nego da je važan oduvek.


XS
SM
MD
LG