Linkovi

Tramp želi da vrati zabranu putovanja nekim zemljama sa muslimanskom većinom


Izbori 2020. Džo Bajden i Donald Tramp (Foto:AP)
Izbori 2020. Džo Bajden i Donald Tramp (Foto:AP)

Verovatni republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp rekao je da će, ako bude izabran, obnoviti zabranu putovanja za neke većinski muslimanske zemlje, prvog dana njegove nove administracije. Zabrana putovanja je bila kontroverzni deo Trampovog prvog predsedničkog mandata i tu meru je poništio predsednik Džo Bajden.

Kada se Tramp kandidovao za predsednika 2016, obećao je da će promeniti američku imigracionu politiku kako bi sprečio dolazak terorista iz islamskih zemalja.

“Držaćemo radikalne islamske teroriste dalje od naše zemlje, 100 posto. Nemamo izbora. Nemamo izbora", rekao je on.

Tramp: "Ne treba nam džihad u Sjedinjenim Državama"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Kada je preuzeo položaj, Tramp je zabranio putovanje u Sjedinjene Države iz sedam većinski muslimanskih zemalja, što je izazvalo proteste i pokretanje pravnih sporova, uključujući Američku uniju za građanske slobode.

“Ako postoje stvarne pretnje, te pretnje treba istražiti pojedinačno. Ali ne smemo pretpostavljati da je bilo koja grupa ili religija opasnija od druge grupe", ocenio je Li Gelernt iz Američke unije za građanske slobode.

Zabrana putovanja je bila predmet rasprava sve do američkog Vrhovnog suda, gde je zabranu podržala konzervativna većina, što je bio potez koji je Tramp slavio na društvenim medijima i u Beloj kući.

"Moramo biti čvrsti, i moramo biti sigurni, i moramo biti bezbedni", naglasio je tada Tramp.

Džo Bajden je 2020. godine vodio kampanju protiv Trampove zabrane putovanja.

"Znate, ne morate da prihvatite predsednika koji proglašava mržnju i isključivanje muslimana i izmišlja zabrane putovanja muslimana", naglasio je Bajden.

Ko može biti predsednik Sjedinjenih Država?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

On je ukinuo tu zabranu kada je postao predsednik. Četiri godine kasnije, Tramp je rekao pristalicama u Viskonsinu da su ga događaji na Bliskom istoku ubedili da je vreme za novu zabranu putovanja.

“Ne treba nam džihad u Sjedinjenim Američkim Državama. Ne treba nam da naši, nekada veliki gradovi, postanu utočište terorista. I prvog dana Trampovog predsedništva, vraćam zabranu putovanja, suspendujem prijem izbeglica i držim teroriste podalje od naše zemlje kao što sam i pre", rekao je Tramp.

U ovoj kampanji, Bajden je naglasio doprinose imigranata Sjedinjenim Državama i u obraćanju grupi donatora kampanje rekao da su druge zemlje patile zato što su ksenofobične.

Imigranti su ono što nas čini jakim, rekao je Bajden, uz reči: “imamo priliv radnika koji žele da budu ovde i samo doprinose." Anketa javnog mnjenja Harvard CAPS-Haris iz aprila, pokazuje imigraciju zajedno sa inflacijom kao glavne probleme za američke glasače.

XS
SM
MD
LG