Linkovi

Vučić: Jermenija i Azerbejdžan dokazuju koliko je opasan zamrznuti konflikt


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je protiv zamrznutog konflikta u slučaju Srbije i Kosova, a da sukob između Jermenije i Azerbejdžana dokaz koliko su takvi konflikti opasni i kolika je nemoć kompletne međunarodne zajednice.

Predsednik je u obraćanju članovima Nacionalnog konventa o EU, rekao da "pokušava da napravi kompromis sa Albancima, a da istovremeno ne doprinese razbuktavanju strasti u BiH", uz opasku da ga brinu poruke koje dobija "sa te strane Drine".

Vučić je ocenio da "nikada nismo bili dalje od kompromisnog rešenja, najmanje zahvaljujući Srbiji", ali da po svaku cenu želi da sačuva mir i stabilnost.

Ističe i da je Srbija uspela da "otvori vrata u Vašingtonu, što do juče nije bilo moguće". Srbija i SAD su potpisale pismo o namerama 4. septembra u Beloj kući, u kojem se najavljuje ekonomska saradnja i navode određene obaveze Srbije među kojima je i premeštanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Predsednik Srbije je ponovio da je zemlja na evropskom putu, ali da "neće odustati od prava na svoje mišljenje", uz komentar da "svaka njegova reč koja nije fascinacija Briselom naiđe na lošu ocenu u izveštaju".

"Pitanje Kosova određuje odnose Srbije sa svetom"

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović ocenila je da Vašingtonski sporazum i Briselski dijalog pokazuju da se velike sile zanimaju pre svega za pitanje rešavanja Kosova.

"To pitanje, čini se, određuje sve politike i odnose Srbije sa svetom, EU, odnose sa regionom, starim i novim susedima".

Ona je naglasila da javnost očekuje odgovore od predsednika Srbije o tome kako će izgledati odnosi Srbije sa svetom kada se reši pitanje Kosova.

Dragojlović je podsetila da je u decembru 2019. usvojena Strategija nacionalne bezbednosti po kojoj su evrointegracije Srbije jedan do ključnih nacionalnih interesa.

XS
SM
MD
LG