Linkovi

Drugi dan festivala "Mirdita, dobar dan": Policija rasterala huligane


Arhiva - Policija sprečava pripadnike desničarskih organizacija da priđu mestu održavanja festivala "Merdita - dobar dan", koji je otvoren u sredu uveče u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u Beogradu, 29. maja 2019.
Arhiva - Policija sprečava pripadnike desničarskih organizacija da priđu mestu održavanja festivala "Merdita - dobar dan", koji je otvoren u sredu uveče u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u Beogradu, 29. maja 2019.

Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija u četvrtak uveče primenilu su silu kako bi rasterale veću grupu huligana koja se ispred Dorćol Placa u Beogradu za vreme drugog dana održavanja festivala “Mirdita, dobar dan“, na kojem se beogradskoj publici predstavljaju savremeni umetnici sa Kosova.

Prema nezvaničnim informacijama iz policije koje je prenela Radio Slobodna Evropa, u pitanju su pripadnici navijačkih grupa koji su nosili transparente sa zastavom Kosova preko koje je grb Srbije i natpis „Nema predaje“ i skandirali su pogrdne parole Albancima.

Situacija se smirila oko 22 sata, huligani su se razišli, a manji broj policajaca je ostao ispred zgrade. Autobus organizatora je u pratnji policije odvezao učesnike festivala iz Dorćol Placa ka hotelu u kom su smešteni.

Uoči incidenta na festivalu je trajala debata "Život sa sećanjem na nestale", a potom je održana projekcija dokumentarnog filma "Ferdonija" o nestalim licima tokom rata na Kosovu.

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava, organizatora festivala "Mirëdita, dobar dan!" rekao je za RSE da "ako premijerka (Srbije Ana Brnabić) izjavi onako o Kosovu kao što je izjavila za Albance ili za kosovske lidere sa kojima radi na pomirenju da su juče došli iz šume, šta onda da očekujemo od navijača?".

"Ono što je meni najvažnije jeste da se naša poruka festivala ipak nekako probije kroz te navijačke redove, da nadglasa navijačko urlikanje, da su dijalog, da upoznamo jedni druge i povezivanje dva naroda na kraju ono glavno kad se festival završi, i radimo na tome i dalje. To što je situacija više naelektrisana nego pre nedelju dana nas onespokojava, tako da naš napori moraju da se nastave", rekao je Đurić.

Inače, pripadnici desničarskih pokreta i stranaka su i prethodnih godina organizovali proteste i akcije protiv održavanja festivala.

Prošle godine, skup je organizovala i Srpska radikalna stranka:

Prvog dana festivala, organizatori i učesnici festivala "Mirdita, dobar dan" govorili su za Glas Amerike o samom festivalu i njegovom značaju, o tome kako kultura može da pomogne ponovnom uspostavljanju dijaloga između dva naroda i šta je potrebno da do normalizacije odnosa konačno dođe:

VIDEO Spahiu: Srpsko društvo da shvati da Kosovo postoji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

VIDEO Govedarica: Umetnost i kultura lakše pronalaze put do racionalnog
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

XS
SM
MD
LG