Linkovi

Vučić u Moskvi: Šta to Rusi znaju i preneli su Beogradu?


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Nije još poznato o čemu su dvojica predsednika razgovarali.

Predsednik Srbije bi trebalo da u sredu 24. juna prisustvuje Paradi pobede povodom 75 godina od pobede na fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vučićev aktuelni odlazak u Moskvu je planiran i pre koronavirusa - on je pozvan na paradu povodom Dana pobede, ali je pandemija pokvarila planove, pa je proslava pomerena, kaže Jelica Kurjak, bivša ambasadorka u Rusiji i napominje da ne treba praviti veliku famu oko toga.

Kurjak: Putin prvi put pomenuo kompromis koji zadovoljava obe strane

Prema njenim rečima, Vučić i Putin su pre nedavnog dolaska šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd razgovarali telefonom i tu se, kako kaže Kurjak u razgovoru za Glas Amerike, ističe jedan zanimljiv detalj:

"Putin je ponovio da će Rusija prihvatiti kompromis kojim će biti zadovoljni i srpska i kosovska strana. Kosovska nije pominjana do sada. Ali da taj kompriomis će biti validan ako bude išao na Savet bezbednosti. To je opet stara ruska pozicija da bez Ujedinjenih nacija ne treba ništa raditi i da to mora Savet bezbednosti. Ali prvi put je ponovio kompromis koji zadovoljava obe strane", kaže Kurjak.

Jelica Kurjak: Šta je to što Rusi znaju i Beogradu su preneli?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Posetu Lavrova Srbiji treba pre svega posmatrati u svetlu predstojećih razgovora predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu 27. juna, naglašava Kurjak i ddoaje da je posle susreta Vučića i Lavrova, jedna rečenica ostala upamćena - da je ruski ministar preneo Beogradu njihova saznanja o tome šta Srbiju čeka u Americi.

"Ta izjava Lavrova je u stvari ključna i tu treba pratiti šta je to što oni znaju, a nama preneto, a mi nismo to znali. E sad je intriga šta je to. Ako je predsednik Srbije rekao da je posle toga dodatno zabrinut i da to nije baš nešto što može da nas raduje, da će biti teško, teško, teško. Ovih dana govori o sve težem, i sve težem i sve težem. Dakle, možemo nagađati, ali da lako biti neće dvadesdetsedmog - neće", zaključuje bivša ambasadorka u Moskvi.

XS
SM
MD
LG