Linkovi

Putin povodom Dana državnosti: Bratsko prijateljstvo Srbije i Rusije


Predsednici Srbije i Rusije u Moskvi, jun 2020.
Predsednici Srbije i Rusije u Moskvi, jun 2020.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnosti 15. februar, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

"U Rusiji visoko cene odnose sa Srbijom koji se temelje na davnim tradicijama bratskog prijateljstva, kulturne i duhovne bliskosti", navodi se u čestitki.

Putin je Vučiću i građanima Srbije poželeo zdravlje, prosperitet i blagostanje".

"Uveren sam da dalji razvoj bilateralnog strateškog partnerstva, konstruktivne saradnje u različitim oblastima odgovara korenitim interesima naših naroda, odvija se u pravcu obezbeđenja bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu".

Predsednik Srbije je početkom februara izjavio da je sa ruskim predsednikom postignut dogovor da se vakcina Sputnjik V proizvodi u Srbiji do kraja godine.

Najavljena proizvodnja vakcine Sputnjik V u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Delegacija ruskih stručnjaka, predstavnika Ministarstva industrije, Fonda za direktne investicije i Agencije za lekove je u poseti Beogradu gde se istražuju mogućnosti za proizvodnju ruske vakcine na institutu Torlak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak ujutru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom sa kojim je razgovarao o mogućnosti proizvodnje Sputnjik V vakcine u Srbiji.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, ruskog ambasadora zamolio da "prenese Putinu zahvalnost za isporuke vakcine Sputnjik V, jer su doprinele tome da Srbija prednjači u vakcinaciji".

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije navodi se i da je sa Bocan Harčenkom, uoči posete Jurija Borisova, potpredsednika ruske vlade i kopredsedavajućeg Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehnićku saradnju, konstatovano da "realizacija zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata dobro sprovodi".

XS
SM
MD
LG