Linkovi

Vrhovni sud vratio smrtnu kaznu za bombaša sa Bostonskog maratona


ARHIVA - Cveće na mestu trase maratona dva dana posle eksplozije a ulici Bojlston u Bostonu, 17. aprila 2013. (Foto: AP/Charles Krupa)

Američki Vrhovni sud u petak je ponovo uveo smrtnu kaznu za bombaša sa Bostonskog maratona Džohara Carnajeva.

Presudom sa 6 glasova za i 3 protiv poništena je odluka federalnog apelacionog suda koji je 2020. godine preinačio smrtnu kaznu za Carnajeva u kaznu doživotne robije bez prava na pomilovanje.

Apelacioni sud je zaključio da je, na prvobitnom suđenju, sudija na neodgovarajući način isključio dokaze koji su pokazivali da je na Džohara, koji je rođen u Kazahstanu, snažno uticao njegov stariji brat Tamerlan.

ARHIVA - Džohar Carnajev, na fotografiji Federalnog istražnog biroa.
ARHIVA - Džohar Carnajev, na fotografiji Federalnog istražnog biroa.

15. aprila 2013. godine dvojica braće su postavile dve bombe kućne izrade blizu cilja Bostoskog martona, koje su eksplodirale u trenutku kada su pristizali učesnici trke.

U napadu je poginulo troje gledalaca maratona i povređeno više od 260 ljudi.

Usledila je velika potera za napadačima. Tri dana kasnije, braća su pucala i ubila policajca sa Masačusetskog instituta za tehnologiju. 19. aprila, Tamerlan je preminuo posle razmene vatre sa policijom. Džohar, koji je ranjen u pucnjavi, je pobegao. Iste večeri se predao policiji koja ga je našla kako se krije u čamcu pored jedne prikolice.

Niži sud je takođe zaključio da njegovo suđenje možda nije bilo ispravno zbog porotnika koji su imali unapred formirano mišljenje zbog publiciteta koji je pratio ceo slučaj.

"Džohar Carnajev je počinio teške zločine. Šesti amandman mu je ipak garantovao pravedno suđenje pred nepristrasnom porotom, i dobio ga je", napisao je sudija Klarens Tomas.

Sudija Stiven Brajer koji će se uskoro penzionisati je napisao: "Po mom gledištu, apelacioni sud je postupio u skladu sa zakonom smatrajući da je federalni sud trebalo da dozvoli Džoharu da priloži te dokaze".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG