Linkovi

Toksična politička atmosfera podstiče nasilje pred Kongresne izbore


Policijsko vozilo ispred sinagoge u Pitsburgu, u kojoj se u subtu dogodilo masovno ubistvo (Foto: AP/Matt Rourke)
Policijsko vozilo ispred sinagoge u Pitsburgu, u kojoj se u subtu dogodilo masovno ubistvo (Foto: AP/Matt Rourke)

Sjedinjene Države pokušavaju da se oporave od niza politički motivisanih napada - masovne pucnjave u sinagogi u Pitsburgu, u kojoj je ubijeno 11 osoba, te slanja najmanje 14 eksplozivnih naprava visokorangiranim demokratskim zvaničnicima širom zemlje. Posle tih incidenata, pažnja javnosti ponovo je usredsređena na često toksičnu političku atmosferu u zemlji, nešto više od nedelju dana uoči ključnih izbora za Kongres.

Bdenje za žrtve anti-semtiskog napada u subotu u Pitsburgu…

“Ne mogu da vjerujem kakvo se nasilje događa u našoj zemlji”, kaže Sindi Dženings, koja živi u tom gradu.

Toksična politička atmosfera podstiče nasilje pred Kongresne izbore
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Osumnjičeni Robert Bauers nedavno je žestoko kritkovao izbeglice u Americi, koje je nazvao “neprijateljima koji ubijaju naš narod”, a svoje stavove iznosio je na vebsajtu popularnom među desničarskim ekstremistima.

Uoči masovne pucnjave u sinagogi, federalni agenti uhapsili su Cezara Sajoka sa Floride, zbog sumnje da je slao improvizovane eksplozivne naprave demokratskim liderima, zvaničnicima prethodnih demokratskih administracija, istaknutom demokratskom donatoru i milijaderu Džordžu Sorošu i televiziji CNN.

Cezar Sajok (u crnoj majici), osumnjičeni za slanje bombi u poštanskim kovertama (Foto: Reuters)
Cezar Sajok (u crnoj majici), osumnjičeni za slanje bombi u poštanskim kovertama (Foto: Reuters)

Ljudi koji su poznavali Sajoka kažu da je imao rasističke stavove. Pojedini smatraju da se ti incidenti podudaraju. Među njima je i studentkinja Univerziteta Karnegi Melon Rebeka Rovins:

"Nacisti, anti-semite, oni koji se zalažu za superiornost bele rase su u ovoj političkoj klimi sve smeliji da iskažu svoje stavove pune mržnje. Više se ne kriju”.

Predsednik SAD Donald Tramp osudio je i slanje eksploziva i napad u Pistburgu.

“To je bio najgori anti-semtiski napad. Pošast anti-semitizma se ne može ignorisati i tolerisati i mora se zaustaviti”.

Međutim, kao i posle drugih masovnih pucnjava, Tramp je ukazivao na nedostatak oštrijih bezbednosnih mjera.

“Da su imali zaštitu, rezultat bi bio daleko bolji”.

Predsednik Tramp više puta je javno kritikovao Soroša i novinare, i sugerisao da rasisti nisu jedini koje treba kritiviti za nasilje na skupovima koje su organizovali.

Džej Džonson
Džej Džonson

Bivši sekretar za unutrašnju bezbednost, u administraciji Baraka Obame, Džej Džonson pokušao je da u programuTV mreže Ej Bi Si (ABC) objasni trenutnu situaciju.

“Sada živimo u veoma toksičnoj atmosferi, koja obuhvata i neučtivu političku raspravu naših lidera. Napad u Pistburgu i pokušaj bombaških napada trebalo bi da podstakne sve Amerikance da zahtevaju promene, koje moraju da krenu s vrha”.

Neki ugledni republikanci smatraju da krivce treba tražiti širom političkog spektra. Senator iz Teksasa Džon Kornin tvitovao je da su demokrate ohrabrivale haos tokom potvrde kandidata za Vrhovni sud i da niko ne bi trebalo da podstiče nasilje.

Pojedini će na napade pak odgovoriti na biračkim mestima.

“Šta ćemo raditi posle ovog? Glasaćemo”, kaže Džoni Švager iz Pitsburga, a njen muž Geri potvrđuje:

“Da, glasaćemo”.

Izbori naredne nedelje odlučiće koja stranka će imati većinu u Kongresu. U mnogim saveznim državama već se glasa, dok nacija žali za žrtavama najnovijeg oružanog incidenta.

XS
SM
MD
LG