Linkovi

23 države tuže Trampa kako bi očuvale regulative Kalifornije o emisiji automobilskih izduvnih gasova


Državni tužilac Kalifornije Havijer Becera, desno, uz Gavina Njuzoma, 18. septembra 2019.
Državni tužilac Kalifornije Havijer Becera, desno, uz Gavina Njuzoma, 18. septembra 2019.

Kalifornija je u petak tužila Trampovu administraciju kako bi je sprečila da ukine pravila te države o ograničavanju gasova staklene bašte i standarde ekonomičnosti goriva za automobile i kamione, mobilišući pomoć druge 22 države u borbi koja će oblikovati glavne komponente nacionalne klimatske politike.

Federalni zakon odredio je standarde u vezi sa tim koliko zagađenja kamioni i autmobili smeju da emituju. Ali, od 1970-ih godina, Kaliforniji je bilo dozvoljeno da postavi oštrija pravila, pošto je imala najviše automobila i borila se da postigne kvalitet vazduha. U četvrtak, Administracija za nacionalnu bezbednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA) povukla je izuzeće Kalifornije.

Potez NHTSA stupa na snagu tek posle 60 dana, ali lideri država nisu želeli da čekaju sa podnošenjem tužbe. Demokratski guverner Gavin Njusom, koji se sukobio sa predsednikm Donaldom Trampom na više frontova, obećao je da će država istrajati pred sudom kako bi branila zdravlje dece i sačuvala novac potrošača na pumpama, kao i u zaštititi čovekove sredine.

Odluka Trampove administracije ne pogađa samo Kaliforniju. Trinaest drugih zemalja, plus Distrikt Kolumbija, prihvatilo je standarde Kalifornije.

Portparol NHTSA odbio je da komentariše tužbu. Ali u četvrtak, sekretarka za transport Elejn Čao rekla je da pravila "čine automobile skupljim" i da "ometaju bezbednost", pošto se kupci odvraćaju od kupovine novijih, bezbednijih vozila.

"Nećemo dozvoliti da političke agende u pojedioj državi prisiljavaju drugih 49", rekla je Čao.

NHTSA je saopštila da je ovlašćena da uspostavlja nacionalne ekonomične standarde za gorivo, koji su nadređeni lokalnim i programima država.

Državni tužilac Kalifornije, Havijer Becera, rekao je da je 2007. Vrhovni sud doneo odluku kojom je odbacio argumente NHTSA prema kojima su standardi za emisiju gasova staklene bašte pod Zakonom o čistom vazduhu predstavljaj prepreku ovlašćenima države da se uspostave ekonomični standardi u vezi sa gorivom.

"Ovalna kancelarija zaista nije mesto za poslovne treninge. Predsednik Tramp trebalo da barem pročita priručnik sa instrukcijama koje je nasledio kada je preuzeo predsednikovanje, posebno poglavlje koje se bavi vladavinom prava", poručio je Becera u izjavi.

Federalni regulatori saopštili su da regulative neće pogoditi program Kalifornije koji se tiče štetne emisije smoga iz vozila.

Kaliforniji u tužbi pred sudom pridružili su se državni tužioci iz Kolorada, Konektiketa, Delavera, Havaja, Ilinoisa, Mejna, Masačusesa, Merilenda, Mičigena, Minesote, Nevade, Nju Džerzija, Novog Meksika, Njujorka, Severne Karoline, Oregona, Pensilvanije, Roud Ajlanda, Vermonta, Virdžinije, Vašingtona, i Viskonsina.

Gradovi Njujork i Los Anđeles i Distrikt Kolumbija takođe su se pridružili tužbi.

Tužba naglašava dan akcije lidera Kalifornije koji je u vezi sa klimatskim promenama, koji uključuje i ukaze Njuzoma kojima se nalaže transportnim zvaničnicima u državi da razmotre klimatske ciljeve u njihovim planovima i da preusmere novac tamo gde je moguće da se umanji zavisnost od automobila.

Njuzomova uredba, izdata u petak ujutro, takođe poziva penzione fondove za državne službenike i prosvetne radnije da razmotre klimatske rizike kada ulažu novac. Penzioni fondovi već razmatraju klimatske rizike, a Univerzitet u Kaliforniji saopštio je da će se rešiti svojih penzionih fondova koji imaju veze sa fosilnim gorivima.

Aleks Džekson iz Nacionalnog saveta za odbranu resursa pozdravio je uredbu, ali je rekao da bi voleo da vidi više akcije umesto postavljanja ciljeva.

XS
SM
MD
LG