Linkovi

Islamska država opstaje na Filipinima, uprkos milionima koje su uložile SAD


Filipinske trupe pripremaju se da poože bele ruže na spomenik u Maraviju, podignut palim borcima u petomesečnim bitkama protiv Islamske države, za taj grad na jugu Filipina.
Filipinske trupe pripremaju se da poože bele ruže na spomenik u Maraviju, podignut palim borcima u petomesečnim bitkama protiv Islamske države, za taj grad na jugu Filipina.

Stotine miliona dolara i stotine sati provedenih u radu i treninzima sa pripadnicima filipinskih snaga čini se da malo doprinele uklanjanju boraca Islamske države (IS) ušančenih na jugu zemlje.

Procena, deo upravo objavljenog izveštaja Pentagona, upozorava da su u najboljem slučaju napori koje podržavaju Sjedinene Države u borbu potiv terorističkih grupa, u zastoju, uz to da filipinske snage nisu uspele da pređu u prednost.

"Generalno, čini se da napori na smanjenju ekstremizma na Filipinima nisu doneli suštinsku razliku", napisao je u izveštaju vršilac dužnosti generalnog inspektora američkog Sekretarijata za odbranu Šom O´Donel u izveštaju u kom ocenjuje uspeh operacije "Pacifički orao - Filipini".

IS - Istočna Azija i njeni partneri "ostali su približno iste veličine i snage poslednjih nekoliko godina", dodao je O'Donel napominjući da je došlo do "malih promena" u njihovoj sposobnosti finansiranja i izvođenja operacija.

Kontraterorizam koji finansiraju SAD

Nemogućnost da se ostvari trajniji poraz Islamske države na Filipinima dolazi uprkos značajnim američkim ulaganjima, uključujući gotovo 70 miliona dolara potrošenih od početka ove godine, što je pad od više od 108 miliona dolara u odnosu na prošlu godinu i pad od nešto više od 100 miliona dolara u odnosu na pretprošlu.

Prema generalnom izveštaju inspektora, većina tog novca otišla je u obaveštajne službe, nadzor i izviđanje, što uključuje upotrebu bespilotnih letelica i druge opreme za pomoć filipinskim snagama u lovu na ćelije IS.

Ali, pored određenog početnog napretka, kada su američke specijalne snage pomogle filipinskim naporima da se 2017. godine ponovo preuzme kontrola kad gradom Maravi, na južnom filipinskom ostrvu Mindanao, napori za iskorjenjivanje IS-a nisu postigli održivi uspeh.

Uprkos tome što je pretrpeo gibitak od hiljadu svojih boraca ubijenih ili zarobljenih u petomesečnoj bitci za Maravi, kao i smrt jednog od vođa Isnilona Hapilona, mesec dana kasnije, IS je opstao

Američki vojni i zvaničnici za borbu protiv terorizma kažu da je IS uspeo da zadrži svoj broj u stotinama - od nekoliko stotina, do oko 500 ljudi.

Poslednje procene američke Obaveštajne agencije za odbranu govore da IS ima od 300 do 500 boraca, podeljenih u brojne frakcije, uključujući grup Abu Šaiaf, Maute, Anšar Kalifa i druge.

Postoje takođe indikacije da se teroristička grupa širi izvan svojih starih uporišta na jugu Filipina.

Prošlog juna, filipinske snage bezbednosti saopštile su da su četiri borca IS-a, deo "spavajuće" ćelije, ubijena u raciji u glavnom gradu Manili.

I američki zvaničnici upozoravaju da IS i dalje dobija pristalice širom zemlje, čak i u oblastima u kojima se trenutno ne bori.

IS i Kovid 19

Postoji i zabrinutost da borci IS koriste prednosti pandemije koronavirusa.

"Ograničenja zbog Kovida 19, zajedno s rotacijama sile, negativno su uticala na količinu američke obaveštajne, nadzorne i izviđačke podrške", navodi se u generalnom izveštaju inspektora Pentagona.

Postoji i zabrinutosti da bi IS grupe mogle da budu ojačane i od strane bivših članova i simpatizera koji su među 10.000 zatvorenika koje je vlada oslobodila kao odgovor na širenje koronavirusa kroz zatvorski sistem u zemlji.

Zvaničnici su takođe zabrinuti zbog neuspeha američkih napora da pomognu u promeni "ekonomskih, socijalnih i političkih uslova" koji mogu da postaknu popularnost grupa poput Islamske države.

"Mi plaćamo uslugu ovoj ideji suprotstavljanja narativu, ali zapravo nemamo dobar osećaj šta to podrazumeva", rekao je Kolin Klark, stariji saradnik u Sufan centru, globalnoj istraživačkoj grupi za bezbednost.

On kaže da je učinjen priličan maksimum kako bi se napravio napredak.

"Za svaki korak napred, bilo je dva koraka nazad jer nismo imali sposobnost da vodimo vrstu održivog nacionalnog programa CVE (suprotstavljanje nasilnog ekstremizma). Više je to bilo vrsta, znate, piši-briši".

XS
SM
MD
LG