Linkovi

Bela kuća sa Kongresom radi na kratkoročnom rešenju za izbegavanje zatvaranja vlade


Rezidencija američkog predsednika Džoa Bajdena (Foto: AP/Susan Walsh)
Rezidencija američkog predsednika Džoa Bajdena (Foto: AP/Susan Walsh)

Bela kuća je saopštila da sa Kongresom sarađuje na izradi kratkoročne mere finansiranja kako bi se izbeglo delimično zatvaranje federalne vlade od 1. oktobra.

Bela kuća se oglasila u trenutku dok se vode pregovori o rešavanju izazova u vezi sa finansiranjem rada dela administracije.

Jasno je da će narednog meseca biti potrebno kratkoročno rešenje. Kancelarija za upravljanje i budžet Kongresu pruža tehničku pomoć kako bi se izbegli izazovi u funkcionisanju Vlade u prvom kvartalu fiskalne godine”, saopštio je portarol tog tela.

Finansiranje većine vladinih programa ističe 30. septembra. Ukoliko se ništa ne postigne na tom planu pre početka naredne fiskalne godine – brojne oblasti funkcionisanja Vlade bi bile zatvorene.

Trenutno je aktuelan nacrt kratkoročnog rešenja koje bi finansiranje omogućilo do kraja novembra ili početka decembra – na kome se radilo prethodnih meseci.

Uz to, tokom poslednjih godina Kongres se suočavao sa problemima u vezi sa usvajanjem dvanaest zakona koji će omogućiti finansiranje federalnih programa.

Sada, nedeljama uoči isteka roka, Predstavnički dom koji je pod kontrolom republikanaca, odobrio je svega jedan iz seta tih zakonskih rešenja.

Propise koji regulišu potrošnju i poreze uobičajeno usvaja Predstavnički dom, pre nego što se o njima izjašnjava Senat.

Čak Šumer, lider demokratske većine u gornjem domu Kongresa, objavio je da se sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem o kratkoročnoj meri finansiranja Vlade.

Prethodno je, u sredu, lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel objavio da će kratkoročno rešenje u vidu rezolucije Kongresa najverovatnije biti doneto u decembru.

Trenutno nastojimo da utvrdimo kolika će biti vladina potrošnja”, naveo je Mekonel.

Agencija Rojters navodi da se očekuje da bi kratkoročna mera finnsiranja mogla da se usvoji u paketu sa sredstvima za saniranje posledica prirodnih katastrofa širom Sjedinjenih Država i podršku Ukrajini koja je na meti ruske agresije od februara 2022.

Potrebno je, dodaje Rojters, raditi na detaljima u okolnostima dubokih podela među republikancima u Predstavničkom domu u vezi sa podrškom Ukrajini.

XS
SM
MD
LG