Linkovi

Virtuelna stvarnost, dodatak konvencionalnim medicinskim tretmanima


Metalna glava napravljena od motornih delova simbolizuje Veštačku inteligenciju, Esen, Nemačka, 29. novembar, 2019. (Foto: AP/Martin Meissner)
Metalna glava napravljena od motornih delova simbolizuje Veštačku inteligenciju, Esen, Nemačka, 29. novembar, 2019. (Foto: AP/Martin Meissner)

Virtuelna medicina, ili proširena medicinska realnost, koristi VR slušalice i softver za video programe kao dodatak konvencionalnim medicinskim tretmanima. Lekari iz celog sveta razmenili su najbolja iskustva na nedavnoj konferenciji u Los Anđelesu.

Skoro 400 učesnika, uključujući lekare i proizvođače, istražilo je najnovija dešavanja u virtuelnoj medicini.

Đorđo Kopehili, suosnivač nemačke kompanije Medžik Horajzons, predstavio je svoje proizvode. Njegova kompanija proizvodi slušalice i softver za korporativne radnike, starije građane i bolničke pacijente, a Kopehili kaže da virtualna stvarnost može da razbije neproduktivne obrasce misli i ponašanja.

“Mozak veruje u ono što vidiš, pa ako plivaš sa delfinima, ako si u šumi, mi imamo interaktivnu obuku. To odvraća pažnju i zaustavlja ponavljanje istih misli, teskobu, tugu", kaže Kopehili.

Virtuelna realnost u medicini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

VR – skraćeno od "virtuelna realnost" – dobija priznanje kao terapeutsko sredstvo za mnoge poremećaje.

Ehsan Garadžedagi, osnivač klinike Noruz kaže da su među njima depresija, anksioznost, fobije, strah od ispita, strah od visine, napadi panike. Iranski psiholog nazvao je svoju kliniku po persijskoj Novoj godini, Noruz. Za njega, ta reč ima posebno značenje.

“I zato smo ga izabrali, to znači ne samo nova godina, već novi početak, jer u mentalnom zdravlju, o tome se radi. Svaki dan je nova prilika da promenimo naše živote", kaže Garadžedagi.

Nova tehnologija takođe pomaže. Garadžedagi koristi medicinski VR zajedno sa konvencionalnom terapijom. Bolnice koriste VR da pomognu ženama da se opuste tokom porođaja, ublaže bol kod pacijenata sa rakom, i obuče doktore za operaciju.

Sve više dokaza pokazuje da je medicinski VR efikasan, kaže šef medicinskog centra Sidar-Sajnai Brenan Spigel, koji je bio domaćin ovogodišnje konferencije.

“Nije da postoji 100 studija ovde i 50 studija tamo. Sada postoje hiljade i skoro desetine hiljada studija, tako da su mnogi od ovih tretmana prilično napredni i spremni za primenu", ističe Spigel.

Jedan VR medicinski startap u Japanu već obavlja klinička ispitivanja, a druge kompanije širom sveta ulaze u novo polje virtuelne medicine.

XS
SM
MD
LG